Published On: lun, Mai 13th, 2013

Pedeapsa mare pentru administratia publica

Share This
Tags

* In cazul in care administratia publica nu-si imbunatateste performanta, exista posibilitatea sa nu atraga fondurile UE pentru perioada 2014 – 2020 *

Romania risca sa nu poata utiliza fondurile europene alocate pentru perioada 2014-2020 daca nu realizeaza si implementeaza pana la sfarsitul anului 2016 o strategie pentru imbunatatirea performantei capacitatii administrative publice, a declarat Leonard Orban, fost comisar european.

„Comisia Europeana ne-a cerut deja o noua strategie de imbunatatire a capacitatii administrative si implementarea acestei strategii. Aceasta cerinta este o conditie ex-ante de utilizare a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020. Daca pana la sfarsitul lui 2016 aceasta strategie nu va exista si lucrurile nu vor fi semnificativ imbunatatite, noi vom fi supusi inclusiv riscului de a nu utiliza pe o perioada mai scurta sau mai lunga fondurile alocate Romaniei”, a afirmat Leonard Orban.

El a aratat ca o capacitate administrativa scazuta genereaza rezultate puternic negative, reprezentand o problema majora a Romaniei din punctul de vedere al Comisiei Europene.

„Din pacate, masurile de consolidare financiara luate in ultimii ani au avut, pe langa efectele pozitive, si efecte negative, precum continuarea scaderii performantei administratiei publice romanesti. Sunt multe zone unde capacitatea administrativa este fundamentala, aplicarea diferitelor politici pe diferite sectoare este esentiala. Fara o capacitate administrativa mai moderna, consolidarea le va fi mult mai greu”, a spus Orban.

Romania avea in luna aprilie o rata de absorbtie de 13,43% pentru fonduri structurale. Suma alocata Romaniei din bugetul UE pentru perioada 2014 – 2020 este de 39,9 miliarde de euro.

Comentarii

comentariu

About the Author

-