Published On: joi, Mai 23rd, 2013

O lege europeana pentru o mai buna protejare a victimelor hartuirii si violentei

Share This
Tags

Victimele hartuirii si violentei domestice, majoritatea femei, vor putea fi protejate de acum inainte in orice tara membra a Uniunii Europene s-ar afla, potrivit unei legi adoptate miercuri de Parlamentul European (PE).

“Victimele urmaririi, hartuirii sau violentei bazate pe gen, care sunt protejate intr-un stat membru, vor beneficia de o protectie echivalenta daca merg sau calatoresc in alt stat din UE, fara a trebui sa indeplineasca formalitati extinse”, au decis eurodeputatii, prin adoptarea unei propuneri a Comisiei Europene cu o majoritate foarte larga.

In practica, noua lege este destinata mai ales femeilor, in conditiile in care, potrivit statisticilor, o femeie din cinci a fost victima unei violente fizice cel putin o data in viata, adesea in cadrul propriei familii.

Daca acestea isi parasesc tara si doresc sa fie protejate, procedura pe care trebuie sa o indeplineasca pe langa autoritati va fi simplificata prin eliminarea “tuturor formalitatilor intermediare care exista la ora actuala”, potrivit PE. Ele vor putea prezenta in acest sens “un certificat standardizat si multilingv, continand toate informatiile esentiale”.

Comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, considera ca noua lege reprezinta “un exemplu concret al capacitatii UE de a extinde drepturile victimelor in intreaga Europa”. Aceste norme de drept civil se vor aplica incepand cu 11 ianuarie 2015 si vor intari protectia echivalenta in dreptul penal care exista deja la nivelul Uniunii Europene.

Comentarii

comentariu

About the Author

-