Published On: mar, Mai 14th, 2013

O alta “gaselnita” a oficialilor “de la Capitala”: vom sarbatori doua zile nationale

Share This
Tags

* Pe zi ce trecem ajungem sa ne crucim la auzul ideilor “nastrusnice” pe care le debiteaza creierele unor sus-pusi in conducerea tarii * Se vrea ca si data de 10 Mai sa devina zi nationala, pe langa cea de 1 Decembrie * O parte din demnitari sustin ca potrivit ar fi 9 mai pentru ca atunci s-a proclamat independenta tarisoarei noastre, iar data de 10 mai se vrea ca urmare a ideilor imbratisate de curent monarhist care incearca sa mute adevarului istoric si sa se confunde cu Ziua Regelui *

Venita initial din partea unor romani ca propunere de revizuire a Constitutiei pe site-ul Forumului Constitutional, Romania ar putea ajunge sa aiba doua zile nationale, de anul viitor, lucru care este in asentimentul deputatilor PNL. Fie ca sunt sau nu condusi de curentul monarhist, parlamentarii liberali sunt decisi sa schimbe ziua nationala sau sa o serbeze de doua ori.

Si iata ca de la o discutie la alta s-au stabilit doua variante: una care vizeaza stabilirea zilei nationala pentru data de 10 mai, iar cea de a doua sa existe doua zile nationale.

In cazul primei idei, potrivit unui proiect de lege initiat de deputatul Gigel Stirbu, dar inca nedepus la Camera Deputatilor, ziua nationala a Romaniei ar urma sa fie sarbatorita pe 10 mai, in defavoarea zilei de 1 decembrie. Liberalul vorbeste despre evenimentele istorice care s-au intamplat in aceasta zi, mizand pe faptul ca pana in anul 1947 Ziua nationala era pe 10 mai.

“Prin instituirea zilei de 10 mai ca Zi nationala, practic revenim la realitatea istorica. Pana in 1947 asa a fost, iar pe 10 mai s-au luat decizii importante, covarsitoare, cum ar fi depunerea juramantului lui Carol I sau proclamarea independentei. Trebuie sa revenim la adevarul istoric sters de comunisti cu buretele. Suntem singura tara din Europa care nu-si serbeaza independenta. Unii spun chiar ca 1 decembrie nu este o zi potrivita pentru a fi zi nationala din cauza conditiilor climaterice. Daca Parlamentul va decide sa fie doua zile nationale, asta e, nu ma deranjeaza, insa eu propun trecerea la alta zi nationala, iar 1 decembrie sa ramana zi nelucratoare si sa celebram reintegrarea nationala, reunificarea noastra”, a declarat Gigel Stirbu.

Initiativa liberalului i-a placut insusi presedintelui PNL, Crin Antonescu, care conduce si Comisia pentru Revizuirea Constitutiei, lucru care nu l-ar determina sa decida negativ in legatura cu sarbatorirea a doua zile nationale.

“Este o propunere careia ii inteleg argumentele si la prima vedere. Categoric 10 mai are toate datele pentru a fi si sarbatoare nationala, nu trebuie sa fi monarhist ca sa o spui, este o zi care cu adevarat marcheaza istoria Romaniei. Nu as opta sa devina zi nationala in locul celei de 1 Decembrie, dar sub o forma sau alta, alaturi de cea de 1 Decembrie, putem sa luam in serios o asemenea propunere”, a spus Antonescu.

Un alt sustinator al acestei reglementari este deputatul Cristian Buican, care a preciat ca regalitatea este cea mai importanta.

* Romania poate avea si doua zile nationale *

Un alt deputat PNL, Radu Zlati, inca de saptamana trecuta vroia sa initieze o propunere pentru stabilirea datei de 10 mai ca Zi Nationala a Independentei si a Traditiei.

“Trebuie sa readucem in vigoare cu toate puterea acest simbol, de 10 mai, sa se organizeze activitati care sa comemoreze independenta, sa sarim peste episodul comunist si sa ne intoarcem la traditie. Suntem singura tara care nu are o zi dedicata eroilor nostri, pe Stefan cel Mare, pe Mihai Viteazul. Este vorba despre traditii vechi de 1.000 de ani. Ziua de 1 Decembrie este draga tuturor romanilor, si mie mi-e draga, nu ar trebui sa renuntam la ea. Romania poate avea prin acest proiect, eventual prin Constitutie, doua zile nationale, nu este singura tara. Eu sunt monarhist si nu ascund asta”, a spus Radu Zlati.

Precizam ca proiectul de lege este sustinut de intregul grup parlamentar PNL de la Camera Deputatilor. Cu toate acestea, deputatul Alina Gorghiu a spus din start nu, mai ales daca sunt invocate motive climaterice.

“Eu nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar sunt unele propuneri de care ma cam indoiesc ca vor fi luate in seama. Nu, nu putem discuta despre asa ceva, este exagerat sa modificam Constitutia in functie de lungimea zilei sau de temperaturile de afara”, a precizat demnitarul.

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a mentionat ca initiatorii fac parte dintr-un curent monarhist: “E gresit. Pe 9 mai s-a proclamat independenta Romaniei. Aceasta propunere cu 10 mai vine din partea unui curent monarhist care incearca sa mute adevarului istoric si sa se confunde cu Ziua regelui. Nu poate fi corelata cu initativa mea pentru ca sunt intentii diferite, eu vreau sa punctez adevarul istoric, iar aceasta este de denaturare a lui.

Nici PDL nu este de acord cu aceasta initiativa, spunand ca data de 1 Decembrie trebuie sa ramana, nu trebuie uitata ca datorita acestei zile muntenii, moldovenii si oltenii sunt uniti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-