Published On: mar, Mai 7th, 2013

Noi reguli pentru microintreprinderi

Share This
Tags

Conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice Braila readuce in atentia contribuabililor faptul ca toate persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la finele anului trecut au realizat venituri, altele decat cele din activitati din domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii, in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului, au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al sumei de 65.000 euro, iar capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu data de 1 februarie 2013. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea exercitiului financiar precedent. O persoana juridica romana care s-a infiintat cu 1 februarie 2013 este obligata sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditia privind detinerea capitalului social de catre persoane, altele decat statul si autoritatile locale este indeplinita la data inregistrarii la registrul comertului.

* Obligatii declarative si de plata pentru microintreprinderi *

Microintreprinderile au obligatia de a depune trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul, formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” selectand creanta cu nr.6 „Impozit pe veniturile microintreprinderilor” din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat.

Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul, prin aplicarea cotei de 3% la veniturile realizate prevazute la art.112 indice 7 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Persoanele juridice romane pentru care perioada de inactivitate temporara/nedesfasurare a activitatii inceteaza in cursul anului, aplica sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pentru anul respectiv, incepand cu trimestrul in care inceteaza perioada de inactivitate temporara/nedesfasurare a activitatii. Trimestrul I va cuprinde veniturile realizate in lunile februarie si martie deoarece pentru luna ianuarie, contribuabilii au datorat impozit pe profit care trebuia declarat in formularul 101 „Declaratia privind impozitul pe profit” si achitat pana la 25.03.2013.

Comentarii

comentariu

About the Author

-