Published On: lun, Mai 20th, 2013

Nazare: “PDL a mai renascut din propria cenusa si in perioada de opozitie 2001-2004, avem toate ingredientele sa o facem si acum”

Share This
Tags

Un an de opozitie

In ultimul an, Partidul Democrat Liberal aflat in opozitie s-a format ca fiind cel mai important partid de dreapta, avand in spate si suportul PPE. La momentul actual, democrat-liberalii au reusit sa se adapteze opozitiei devenind principalul adversar al USL-ului.

Deputatul Alexandru Nazare ne-a vorbit despre ultimul an al PDL, an in care partidul s-a aflat in opozitie: “Marele castig al PDL in ultimul an de zile a fost consacrarea ca cea mai importanta forta politica de dreapta in Romania, statut recunoscut prin afilierea noastra la familia europeana PPE. Rolul nostru in PPE a fost demonstrat in vara anului trecut cand toti liderii europeni au sprijinit cu fervoare eforturile noastre de aparare a principiilor statului de drept in urma asaltului USL la institutiile statului, dar si ulterior cand cei mai importanti lideri europeni au venit la congresul PPE organizat la Bucuresti. Mai mult, PDL a castigat si o functie de vicepresedinte in biroul de conducere al PPE, fapt care intareste si mai mult prezenta noastra in principala familie politica de centru-dreapta din Europa”.

In urma Conventiei PDL si in ciuda fracturilor care au intervenit in Partidul Democrat Liberal, Nazare este increzator ca adevaratii oameni de dreapta sunt democrat-liberalii care conduc la acest moment una din cele mai puternice opozitii din Romania. Intoarcerea catre electorat este una din principalele obiective ale PDL, pentru urmatorii ani.

“Concomitent, in plan intern, PDL a reusit sa opreasca „sangerarea” de dupa esecurile electorale de la locale si parlamentare, ramanand acum principalul partid de opozitie la mamutul USL. Dupa alegerile interne din martie anul acesta, PDL a pornit pe un nou drum prin care dorim sa reconstruim la firul ierbii toate organizatiile partidului si prin care sa ne facem auzita vocea de principala alternativa la actuala guvernare. Cred ca prin ultimele actiuni in plan parlamentar si mediatic –lansarea Cartii Negre a guvernarii USL, depunerea a 4 motiuni simple privind politicile deficitare ale guvernului USL, lansarea programului de masuri alternative pentru redresarea agriculturii – am si reusit partial acest lucru, dar mai avem mult de muncit. Cel mai important este ca PDL si-a recastigat in ultimul an directia ca principala forta de centru-dreapta in Romania si ca in acest demers punem foarte mult pret pe intarirea dialogului cu cetatenii, principalii afectati de proasta guvernare a USL”, a declarat deputatul Alexandru Nazare.

De la guvernare in opozitie, un an dificil pentru PDL

Pentru PDL, trecerea in opozitie nu a fost deloc usoara, insa pe parcursul acestui an, democrat-liberalii au avut suficient timp pentru a se identifica, atat in opozitie ci si ca partid de centru-dreapta. In ciuda faptului ca au pierdut un numar important de membrii, care au migrat catre partidele aflate la guvernare, deputatul Alexandru Nazare considera ca astfel s-a format o structura de oameni cu adevarat loiali si cu adevarat de dreapta.

“Ce era mai greu in aceasta tranzitie cred ca a trecut. PDL s-a stabilizat si ultimul sondaj CSOP chiar arata o crestere in intentia de vot, pana la 19%. Fireste, mai avem in continuare de munca in planul organizarii interne, dar cred ca pana in toamna PDL va deveni un partid cu motoarele turate la maxim pentru a face un scor bun la alegerile europarlamentare din mai-iunie anul viitor. Inclusiv la Braila pregatim schimbari importante care vor da un nou suflu acestei organizatii. In ceea ce priveste prestatia noastra ca actor politic de opozitie, mai avem in continuare de muncit pentru a duce mesajele noastre mai aproape de romani. Ca partid care am dus greul guvernarii in perioada grea de ajustare 2009-2012, ca partid care a reusit sa evite prabusirea Romaniei in prapastie, stim foarte bine cu ce gresesc actualii guvernanti si de ce Romania e tinuta pe loc in ultimul an de zile. Acest guvern USL traieste in continuare din beneficiile guvernarii PDL pe componenta de macrostabilitate economica, pe ceea ce inseamna imprumuturi ieftine pe pietele internationale sau un nivel redus al datoriei publice. Problema e ca pe aceste fundamente bune USL nu reuseste sa construiasca nimic, unde am pus noi samanta ei nu sunt in stare sa creasca nimic. De 1 an de zile economia e blocata, preturile cresc, avem cea mai mare inflatie din Europa iar populatia e mintita cu tot felul de firimituri. Nu acesta e drumul pe care trebuie sa mearga Romania pentru a iesi din sub-dezvoltare, pentru a se apropia de nivelul de trai din Uniunea Europeana”, a marturisit deputatul PDL, Alexandru Nazare.

Traseismul politic este greu de pus in practica

Deputatul PDL a marturisit ca este o misiune aproape imposibila, impiedicarea traseismului politic, in lipsa unui cadru legal. Nazare a precizat ca la momentul actual PDL se axeaza pe atragerea de oameni profesionisti, care insa nu au mai facut politica. Astfel se urmareste crearea unei noi clase politice, imaculata si fara antecedente.

“A trata acest flagel al traseismului global ar insemna sa asimilam politica moralei. Ori politica are nevoie de o „minima moralia” si nu de precepte care s-ar situa in afara Constitutiei. Eu m-am mai exprimat pe aceasta tema tot intr-un articol la Infobraila si am spus foarte clar ca interzicerea traseisesmului politic suna bine in teorie dar e greu de pus in practica pentru ca ar obstructiona unele drepturi conferite de Constitutie, dar si de practica europeana. In spatiul european numai tari ca Ucraina mai interzic trecerea de la un partid la altul in cadrul unui mandat parlamentar. Prin urmare, fenomenul nu poate fi abordat holistic, nu putem spune ca noi la PDL nu vom mai primi inapoi niciun membru plecat la un moment dat la alt partid. Judecam in functie de fiecare caz si luam o decizie. Prioritara este insa deschiderea partidului catre profesionisti care nu au mai fost implicati in politica. Sper sa va demonstrez cat de curand si la Braila ca avem capacitatea de a face astfel de miscari”, a adaugat Alexandru Nazare.

O dreapta unita si o opozitie puternica

Opozitia ii motiveaza pe democrat-liberali sa lupte tot mai mult pentru refacerea si intarirea dreptei in Romania. PDL este la momentul actual cel mai puternic partid de centru-dreapta. Deputatul Alexandru Nazare a marturisit ca unul din obiective il reprezinta unificarea dreptei. In aceste conditii PDL spera la un procent de 25% la alegerile europarlamentare.

“In plan intern reconstruim partidul filiala cu filiala, in planul actiunii publice consolidam PDL ca singura alternativa la actuala guvernare socialista a USL. PDL poate fi polul de centru-dreapta in jurul caruia sa unificam toate fortele politice si civice care se opun auto-suficientei si arogantei guvernarii USL. PDL a mai renascut din propria cenusa si in perioada de opozitie 2001-2004, avem toate ingredientele sa o facem si acum.Vom face asta prin serioizitate, prin opozitie dura dar la obiect, fara isterii populiste ca in vremea opozitiei useliste, prin intarirea dialogului cu principalele categorii sociale pe care le reprezentam. S-a creat perceptia ca USL e atot-puternic dar lumea uita ca la alegerile parlamentare ei au primit doar 4,5 milioane de voturi, ca la vot au fost doar putin peste 40% din romanii cu drept de vot. O parte din acesti 4,5 milioane sunt deja dezamagiti de guvernarea mediocra a USL, pentru ca in ultimul an nivelul de trai nu a crescut, in schimb preturile au explodat. Mai mult, guvernarea USL a uitat total de oamenii care muncesc in mediul privat, care sunt pusi acum sa duca greul austeritatii, desi de la IMM-uri poate veni singura solutie a relansarii economice. Aceasta opacitate a guvernarii indreptateste PDL sa se articuleze ca principala forta politica reprezentativa  a intereselor romanilor care produc valoare adaugata in economie. Sunt convins ca din toamna vom avea un PDL peste 20% in intentiile de vot, iar la europarlamentare cred ca putem castiga un scor de 25%, care ne-ar reconfirma ca cel mai mare partid al Dreptei in Romania”, a declarat increzator deputatul Alexandru Nazare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-