Published On: joi, Mai 30th, 2013

Primul ministru al Culturii a fost la Maxineni

Share This
Tags

* Ministrul Daniel Barbu este primul ministru care a luat parte, dupa 5 ani, la receptia lucrarilor de reabilitare a Manastirii Maxineni * Aflat sub supervizarea Ministerului Culturii si a Institutului National al Patrimoniului, proiectul de restaurare a Manastirii Maxineni, inceput in anul 2007, este finalizat dupa un efort de trei decenii de cercetare arheologica, reconstituire si constructie * Pana la finalizarea lacasului de cult, Institutul National al Patrimoniului a alocat fonduri de 2 mil. lei, in vederea refacerii zidurilor, tencuielilor, executarii lucrarilor de consolidare si completare a zonelor disparute *

Astazi, la orele 11.00, a avut loc loc receptia lucrarilor de reabilitare a bisericii Manastirii Maxineni. Evenimentul s-a desfasurat in prezenta ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Daniel Barbu, luand parte Prea Sfintia Sa Casian Craciun, prefectul judetului Braila, Mihaela Marcu, Alexandru Muraru – dir. gen. la Institutul National al Patrimoniului (INP), reprezentanti ai INP, autoritati locale, precum si membri ai societatilor care au proiectat si realizat lucrarile de reabilitare.

Dupa acest eveniment, ministrul Daniel Barbu a tinut o conferinta de presa la Prefectura Braila, unde a declarat ca prin prezenta sa la Maxineni s-a pus capat, intr-un mod festiv, santierului de restaurare care a durat 5 ani si jumatate a ctitoriei lui Matei Basarab. Dupa cum a mai zis demnitarul, la Maxineni este o adevarata bijuterie pentru arta veche romaneasca, un monument ce face parte din categoria A.

“Pentru judetul Braila, Manastirea Maxineni este cu precadere o nestemata si ne bucuram foarte mult ca am putut sa restituim cetatenilor si concetatenilor nostri acest important monument istoric. Acolo ne-a intampinat Preafericitul Casian Craciun. Biserica <a muri> si < a inviat> de cateva ori, dupa cum spunea si Arhiepiscopul Casian. Asta pentru ca monunentul a fost distrus aproape complet in secolul 18, a fost refacut in timpul domniei lui Alexandru Ghica, fiind bombardat in timpul Primului Razboi Mondial. Nu este suficient sa ai un monument pentru 2013 si anii care vor urma, ci trebuie sa ai si grija de el. De aceea, este importanta contributia care s-a adus la restaurarea lacasului de cult din partea comunitatii de acolo. In urmatorii 2 ani, manastirea va avea pardoseli, pictura, plus alte elemente. Dupa aceea se va face sfintirea acoperamantului, atat ca monument istoric, cat si ca asezamant crestin de rugaciune si reflectie. Dincolo de resursele pe care noi le-am investit, de priceperea administrativa care da roade, este un lucru bun ca s-a reusit readucerea manastirii la acest stadiu, prin efortul documentar facut de oameni precum Ionel Candea, dirtorul Muzeului Brailei, proiectantul arhitect Calin Hoinarescu, executantul Dumitru Bahamat, plus oamenii a caror nume nu le stim, sculptori, zidari. In anii ce vor urma, vom incerca si-n judetul Braila, dar si-n restul judetelor tarii, impreuna cu reprezentantii Institutului National al patrimoniului, ai Guvernului, cu prefectii, cu autoritatile locale sa continuam restaurarea monumentelor istorice care au o valoare importanta pentru intreaga natiune”, a declarat ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Daniel Barbu.

Mentionam ca Daniel Barbu este primul ministru care a luat parte la astfel de evenimente in ultimii 5 ani. Aflat sub supervizarea Ministerului Culturii si a Institutului National al Patrimoniului, proiectul de restaurare a Manastirii Maxineni, inceput in anul 2007, este finalizat dupa un efort de trei decenii de cercetare arheologica, reconstituire si constructie. Pana la finalizarea Manastirii, Institutul National al Patrimoniului a alocat fonduri de 2 mil. lei, in vederea refacerii zidurilor, tencuielilor, executarii lucrarilor de consolidare si completare a zonelor disparute.

“Restaurarea Manastirii Maxineni reprezinta un real succes, tinand cont de nivelul avansat de degradare in care se afla. Comunitatea locala din Maxineni va beneficia de o adevarata capodopera a Patrimoniului national. Maxineniului si judetului Braila i se reda un monument de mare valoare istorica. Institutul National al Patrimoniului are, incepand cu acest an, o strategie integrata de dezvolatare si promovare. Prezenta ministrului Daniel Barbu este un semn de puternica sustinere si apreciere pentru INP si pentru toti cei implicati in promovarea si conservarea patrimoniului national”, a declarat Alexandru Muraru, directorul general al INP.

Comentarii

comentariu

About the Author

-