Published On: Soare, Mai 19th, 2013

Modificari peste modificari in legislatia Romaniei. A venit randul Codului silvic

Share This
Tags

* Codul silvic va fi modificat in mod radical, pedepsele pentru hotii de lemn fiind tot mai aspre * De asemenea, in calcul s-a luat masora unei mai bune gestiuni a proprietatilor si acordarea de compensatii proprietarilor care nu isi pot exercita dreptul de proprietate in siturile Natura 2000 *

Principalele prevederi de modificare a Codului silvic au in vedere inasprirea pedepselor pentru furtul de lemn, de o gestionare mai buna a micilor proprietati, de sprijinul acordat agentilor economici pentru prelucrarea primara a lemnului in Romania, dar si de compensatii acordate proprietarilor care nu-si pot exercita dreptul de proprietate in siturile Natura 2000.

“Am demarat aceste modificari, pentru ca, in Romania, padurile sunt distruse. Sunt multe zone in care hotii de lemne taie in mod ilegal padurea, iar pierderile pe care statul roman le are sunt enorme. Nu ma refer doar la pierderile de cinci miliarde euro, estimate de Curtea de Conturi in perioada 1990-2011, ci de pierderile pe care le are, pana la urma, fiecare cetatean”, a precizat ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, adaugand ca paduri mai putine inseamna rauri colmatate, zone distruse, chiar pierderi de vieti omenesti, din cauza inundatiilor.

Intre noile prevederi ale Codului silvic se afla si luarea de masuri de incurajare a prelucrarii lemnului, in Romania, pentru ca se doreste sa se aduca plusvaloare acestei resurse, creandu-se, astfel, si venit la bugetul statului, dar mai ales locuri de munca pentru cetateni.

“Sper ca in perioada urmatoare sa convingem Parlamentul, care este forul decizional, ca avem nevoie de asemenea masuri de stimulare economica, prin prelucrarea lemnului, in Romania. Am facut dezbateri publice, am aratat ca aceste modificari sunt in concordanta cu procedurile europene si au fost agreate de marea majoritate a administratorilor de padure. Ceea ce e si mai important, exista vointa politica pentru implementarea acestui Cod silvic”, a afirmat Lucia Varga.

Modificarea radicala a Codului silvic era necesar, mai ales ca, din nefericire, sunt foarte multe judete din tara unde se taie necontrolat padurile. Din aceasta cauza, au fost initiate controale acolo unde vor exista sesizari, pentru ca se vrea tragerea unui semnal de alarma.

“Nu se mai poate tolera acest furt, care. De multe ori, s-a facut cu implicarea autoritatilor. Vreau sa reformam total Inspectoratele silvice, sa le facem eficiente, care sa aplice legea in Romania. Cei care nu se vor conforma, vor fi eliminati din sistem””, a subliniat Lucia Varga.

* Absolventii de silvicultura, sprijiniti de statul roman *

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura intentioneaza sa aduca in sistem tineri absolventi de silvicultura, pe care sa-i formeze, pentru a avea organisme de control eficiente. Totodata, demnitarul vrea sa puna pe masa Executivului o propunere de acordare a stimulentelor pentru acesti tineri, pentru a-i co-interesa.

Radu Moisei, directorul Parcului Natural “Balta Mica a Brailei” este de parere ca initiativa este de bun augur si ca in felul acesta padurile nu mai dispar cat ai clipi din ochi.

“Ceea ce vrea sa faca ministrul Varga este o idee buna. Era momentul ca prevederile din Codul silvic sa fie modificate, pentru ca astfel vom fi ca la nivelul legislatiei Uniunii Europene. La noi, la Braila, nu sunt multe cazuri de defrisari pentru ca nu avem intinderi mari de paduri, precum sunt cele de la munte. Aici sunt suprafete mici pe care le putem supraveghea mult mai usor”, a declarat Radu Moisei, directorul Parcului Natural “Balta Mica a Brailei”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-