Published On: mie, Mai 8th, 2013

Minorii sub 14 ani care nu raspund penal, in atentia UE, printr-un proiect initiat de Politia Romana

Share This
Tags

* Zeci de elevi din toata tara care au sub 14 ani, unii delincventi, altii fara antecedente penale, vor forma, printr-un proiect european initiat de Politia Romana, Consiliul Tinerilor de Prevenire a Delincventei, care va constitui un exemplu pentru ceilalti colegi ai lor prin desfasurarea unei campanii de informare a minorilor *

Proiectul european “Copilarie fara delincventa” initiat de Politia Romana are ca parteneri specialisti din Cehia si Bulgaria. Activitatile se vor desfasura timp de doi ani si implica elevi din toate judetele si din Capitala, parinti, profesori, dar si 125 de politisti de prevenire si proximitate si 115 specialisti din cadrul institutiilor abilitate in domeniu din Romania.

“Acest demers este pilot in Europa avand in vedere faptul ca trateaza problema minorilor sub 14 ani care nu raspund penal prin crearea unui Consiliu al Tinerilor din care fac parte minori delincventi sub 14 ani si minori fara antecedente penale, scopul acestuia fiind acela de a forma, pe parcursul a doi ani, un grup nondelincvent prin exemplul pozitiv dat colegilor, urmand ca acest grup sa devina emisarul prevenirii criminalitatii in randul minorilor”, a declarat comisar-sef Helen Sipos, din cadrul Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii.

Scopul proiectului este cresterea eficientei programelor de prevenire a delincventei juvenile la minorii sub 14 ani derulate de institutiile cu atributii in domeniu din statele membre ale Uniunii Europene.

* Prevenirea delicventei juvenile, in atentia politistilor *

La nivel national, principalele obiective sunt: dezvoltarea unui instrument de lucru comun pentru specialistii din institutiile din Romania responsabile cu prevenirea delincventei juvenile la minorii sub 14 ani, imbunatatirea capacitatii institutiilor din Romania de a gestiona problematica minorilor sub 14 ani cu comportament predelincvent si delincvent, diseminarea la nivelul statelor membre UE a celor mai bune practici privind prevenirea delincventei juvenile. In cadrul programului va fi realizat si un manual de cooperare interinstitutionala in domeniul delincventei juvenile.

Potrivit legislatiei actuale, in cazul in care un minor de pana in 14 ani savarseste o infractiune, parintii sunt cei care raspund pentru acesta, iar cei care au intre 14 si 16 ani pot plati cu inchisoarea pentru faptele lor daca in urma unei expertize medico-legale se dovedeste ca au avut discernamant atunci cand au comis infractiunea. In ceea ce priveste violenta in unitatile de invatamant, oamenii legii spun ca exista un trend ascendent in anul scolar 2012 – 2013.

In semestrul I al acestui an scolar s-a inregistrat o crestere a infractiunilor de furt, loviri sau alte violente cu 13,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului scolar precedent. Totusi, 85% dintre evenimente au avut loc in curtea scolii sau in clase si doar 15% in zona adiacenta unitatilor de invatamant, dupa cum sustin reprezentanti ai Directiei de Ordine Publica din cadrul Politiei Romane. Potrivit politistilor, majoritatea incidentelor care au loc in scoli se incadreaza la infractiunea de furt, dar si la loviri sau alte violente.

Comentarii

comentariu

About the Author

-