Published On: mie, Mai 22nd, 2013

Manuale tiparite si digitale

Share This
Tags

In invatamantul preuniversitar, manualele scolare alternative se elaboreaza in baza programelor scolare in vigoare. In acest moment, numarul total de programe scolare pentru invatamantul preuniversitar este de 555, din care 279 de programe (adica 50,3%) sunt acoperite de manuale scolare, in timp ce pentru restul de 276 de programe (adica 49,7%) nu exista manuale scolare aprobate, fie din cauza slabei calitati stiintifice a acestor manuale, care nu au fost admise dupa evaluare, fie din cauza constrangerilor bugetare care au condus la amanarea sau anularea sesiunilor anuale de evaluare. Explicatia acestei stari de fapt este interesul scazut al editurilor fata de manualele de tiraj mic, stiut fiind faptul ca numarul mare de specializari, discipline si module pentru liceu face ca grupurile tinta sa cuprinda efective foarte mici de elevi: de exemplu, in cazul disciplinelor pedagogice, a unor module de pregatire profesionala din cadrul liceului tehnologic, in cazul disciplinei pregatire sportiva teoretica, precum si pentru manualele traduse in limbile minoritatilor nationale.

“A fost lansata in dezbatere publica Metodologia privind manualele scolare din invatamantul preuniversitar. Una dintre propuneri este ca elevii din clasa I sa primeasca manualele in doua formate – tiparit si digital”, a declarat Remus Pricopie, ministrul Educatiei.

In in vatamantul primar, manualele au fost editate preponderent in  perioada 2004-2006. In  aceeasi perioada, s-au editat, insa, extrem de putine manuale scolare pentru invatamantul gimnazial. Aici, sunt cele mai vechi  manuale in vigoare. Sunt discipline la care nu s-au actualizat manualele scolare de mai mult de 10 ani. Desi s-a propus inca din anul 2008 declansarea unui program  multianual  de  modernizare  a  manualelor  scolare (incepand cu invatamantul gimnazial, cel  in  care  se  utilizeaza  cele  mai  vechi manuale din sistem), au existat o serie de blocaje care au contribuit  la  intarzierea initierii unei astfel de initiative: problemele legate de rectificarile bugetare negative si refuzul categoric al editorilor de a se angaja intr-un astfel de program. Unul din motive este pastrarea unei piete in special pentru culegeri de probleme /  texte  si analize literare,  auxiliare care  vin sa substituie manualele perimate stiintific, metodic si  structural.

Comentarii

comentariu

About the Author

-