Published On: mie, Mai 29th, 2013

Macovei il surprinde pe Ponta cu modificarea Constitutiei

Share This
Tags

Monica Macovei l-a surprins pe premier cu lista de modificari ale Constitutiei, pe care europarlamentarul PDL le considera importante.

“Am depus ieri, 27 mai 2013, la Parlamentul Romaniei, propunerile mele privind modificarea Constitutiei, cu rugamintea adresata Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei sa le ia in discutie in cadrul lucrarilor Comisiei”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei.

Printre aceste propuneri se numara si eliminarea prezumtiei de dobandire licita a averii din art. 44 alin. 8 pentru a face posibila aplicarea legislatiei europene in materia confiscarii in domeniul crimei organizate si terorismului. Nu exista astfel de prevederi in Constitutiile altor state din Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii sau Canada, exceptia fiind Republica Moldova care a preluat prevederea din Constitutia Romaniei.

Europarlamantarul doreste eliminarea alineatului 8 nu inseamna lipsa de protectie a proprietatii. Proprietatea este garantata si ocrotita constitutional, in mod explicit, de alineatele 1-7 ale articolului 44. Democratiile consolidate garanteaza dreptul de proprietate fara prezumtia dobandirii licite a averii. Nu exista nicio legatura intre cele doua (garantarea dreptului la proprietate si prezumtia dobandirii licite a acesteia), aceasta prezumtie avand ca singur efect juridic protectia averilor dobandite ilicit sau ilegal. De altfel, nici Articolul 1 al Protocolul 1 aditional la Conventia Europeana a Drepturilor Omului care priveste Protectia proprietatii nu face nicio referire la prezumarea dobandirii licite a acesteia, ci doar la respectarea bunurilor persoanelor fizice sau juridice.

Monica Macovei crede intr-un Parlament format dintr-o singura Camera si  din 300 de parlamentari dar si in introducerea unei proceduri de incetare a mandatului premierului in oglinda cu procedura de numire. Suspendarea presedintelui este initiata de Parlament, insa este stabilita de ICCJ. In ceea ce priveste parlamentarii, Macovei vrea eliminarea imunitatii parlamentarilor in materie penala, imunitatea fiind doar pentru declaratii politice. Introducerea incompatibilitatii pentru senatori si deputati de a exercita in timpul mandatului profesia de avocat, pentru a se elimina posibilitatea acestora de a incheia contracte cu institutii publice pe baza de clientelism sau de a influenta procesul legislativ in favoarea unui client.

In final Macovei sustine mentionarea principiilor de baza ale statutului Avocatului Poporului – inclusiv conditiile pentru demitere – si a competentelor in Constitutie, in vederea asigurarii statutului independent al Avocatului Poporului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-