Published On: lun, Mai 20th, 2013

LAPAR trage un semnal de alarma in privinta vanzarii de terenuri agricole catre straini

Share This
Tags

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), doreste ca autoritatile sa initieze de urgenta un set de acte normative cu privire la vanzarea terenurilor agricole catre straini, incepand cu liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014.

“O alta problema este legata de vanzarea terenurilor agricole catre persoane straine dupa 2014. O sa-mi spuneti ca este libera circulatie a terenurilor sau ca nu pleaca nimeni cu pamantul din Romania. Pai, nu cu pamantul pleaca, ci cu ceea ce obtine pe el. Sa nu va imaginati ca vreun strain vine sa cumpere pamant in Romania de dragul romanilor sau sa ne dea o mana de ajutor pentru a-l exploata. De aceea, noi ne dorim crearea unor facilitati pentru fermierii romani, cel putin similare cu cele ale potentialilor cumparatori de oriunde, pentru a putea participa in conditii egale cu ale acestora la cumpararea terenurilor, aici la noi acasa. In situatia actuala fermierii romani nu pot beneficia de acces liber la capital care sa permita consolidarea proprietatii funciare. Concurenta pe o piata funciara deschisa in Romania ii dezavantajeaza in mod cert”, a mentionat Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR.

Dupa spusele acestuia, nu este tocmai corect, faptul ca strainii beneficiaza de credite cu dobanda de 2% pe o perioada de 25 de ani pentru cumpararea de terenuri agricole din Romania, iar fermierii romani sa nu aiba aceasta posibilitate.

“Inalti oficiali ai unor state isi indeamna insistent compatriotii sa valorifice vidul legislativ din tara noastra si momentul in care preturile sunt mici sa cumpere cat de mult pamant pot. Si asta in timp ce noi privim neputinciosi cum pamantul ne fuge de sub picioare, pentru ca nici statul si nici bancile nu ne vin in sprijin”, a mai declarat Baciu.

La sfarsitul anului 2011, strainii detineau peste 700.000 de hectare de suprafata agricola in Romania, adica 8,5% din suprafata arabila a Romaniei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-