Published On: joi, Mai 9th, 2013

Jertfa si luptele ostasilor romani, comemorate la Cimitirul Eroilor

Share This
Tags

* Astazi, ziua de 9 mai are o dubla insemnatate in istoria omenirii, fiind vorba despre Ziua Victoriei asupra Fascismului si Ziua Proclamarii Independentei de Stat a Romaniei *

In aceasta dimineata, de la orele 10.00, la Osuarul Central din Cimitirul Eroilor au avut loc manifestarile dedicate sarbatoririi datei de 9 mai, zi cu dubla insemnatate: Proclamarea Independentei de Stat a Romaniei (9 mai 1877), act exceptional cu rezonante in istorie, in care armata a jucat un rol de importanta covarsitoare osimtind prin jertfe si lupte idealurile de veacuri ale romanilor, precum si  Victoria Coalitiei Natiunilor Unite impotriva Fascismului (9 mai 1945), zi care marcheaza sfarsitul celei mai ample si crancene inclestari militare din istoria omenirii, cu uriase sacrificii si jertfe, un eveniment pe care ni-l dorim irepetabil. Astfel au fost rememorate 2 clipe ale istoriei umanitatii care, raportate la trairea afectiva a unui popor, devin o eternitate.

Dupa ce s-a desfasurat ceremonialul militar – religios care a cuprins semnalul trompetului, marsul de intampinare, prezentarea onorului si salutul Drapelului de Lupta si intonarea Imnului de Stat al Romaniei, un sobor de preoti au oficiat serviciul religios.

Avand in vedere importanta acestior momente de rascruce in evolutia moderna a Romaniei ca expresie a consecventei cu care s-au luptat ostasii nostri de-a lungul vremurilor, fiind de neingenunchiat in fata vitregiilor vremii, Alexandru Petrea, elev in clasa a XI-a la Liceul “D.P. Perpessicius” Braila, premiat cu mentiune la olimpiada nationala de istorie, faza nationala, a prezentat o scurta descriere a ceea ce s-a intamplat in timpul celor doua momente de o importanta semnificativa in istoria nationala.

“Ziua de 9 mai 1945 reprezinta pentru toti europenii o data importanta care poate fi asociata cu speranta intr-o lume iluminata in pace si respectarea drepturilor omului. In aceeasi zi, cel de-Al Doilea Razboi Global lua sfarsit in Europa si astfel cei 6 ani de lupte crancene si suferinte cumplite se incheiau cu victoria Uniunii Sovietice si a aliatilor anglo-americani, prin capitularea neconditionata a Gremaniei. Dar nu invingatorii sunt importanti de cele mai multe ori in ceea ce priveste un razboi, ci pierderile umane si morale ale acestuia. Cea de-a doua conflagratie globala a provocat moartea a cel putin 60 mil. de persoane, victime ale luptelor, bombardamentelor si Holocaustului. Romania a ofst una dintre atrile care au participat la acest razboi devastator, cauza fiind una dreapta. Tara noastra pierduse mai multe teritorii, precum: nordul Bucovinei, Basabrabia si Tinutul Herta in favoarea Uniunii Sovietice, nord-estul Transilvaniei in favoarea Ungariei si sudul Dobrogei in favoarea statului bulgar”, a precizat elevul Alexandru Petrea.

Contributia armatei a fost una demna in ceea ce priveste lupta pentru obtinerea proclamarii Independentei de Stat a Romaniei, precum si la infrangerea Germaniei naziste si implicit la mentinerea fiintei nationale este rezultatul direct al sigurantei oferite de aceasta institutie fundamentale a statului, Armata, in slujba poporului. Este o datorie de onoare, ca acum, la inceput de mai ,sa fie adus un omagiu celor care si-au dat jertfa suprema pentru a fi ceea ce suntem azi.

Pe fundalul intonarii de catre Fanfara Militara a „Imnului Eroilor”, la Osuarul Central, au fost depuse jerbe de flori din partea urmatoarelor institutii: Institutia Prefectului a judetului Braila; Consiliul Judetean Braila; Primaria Municipiului Braila; Garnizoana Braila; Asociatia Veteranilor de Razboi; Asociatia Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere; Protoieria Braila; Inspectoratul Judetean de Politie Braila; Inspectoratul Judetean de Jandarmi Braila; Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta „Dunarea”; Directia Judeteana de Informatii Braila; partide politice (PSD, PNL, PC, UNPR, PP-DD, PRM). La Monumentul Eroilor din fosta Uniune Sovietica vor depune jerbe Centrul Militar Judetean Braila si Comunitatea Rusilor Lipoveni Braila, iar la Monumentul Eroilor Rusi din Campania 1877 – 1878 au depus Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Braila si Comunitatea Rusilor Lipoveni Braila.

Manifestarile s-au incheiat cu defilarea Garzii de Onoare in incinta Cimitirului Eroilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-