Published On: mar, Mai 28th, 2013

Inspectorii de la OJPC aspresc controalele. Sute de mii lei dati amenda pentru abateri

Share This
Tags

* De la inceputul acestei luni si pana in prezent, inspectorii de la Protectia Consumatorului Braila s-au pus pe sanctionat aspru * Imediat ce un operator economic este prins pe picior gresitm acesta deja “a inhatat ditamai” amenzile * Un numar de 33 sanctiuni contraventionale, in valoare de peste 140.000 lei, 15 avertismente *

Inspectorii de la Protectia Consumatorului Braila continua sa efectueze controale aspre la toti agentii economici din municipiu si judet.

Potrivit inspectorului sef al OJPC Braila, Dumitru Marta, au fost efectuate controale tematice care au vizat carnea si produsele din carne, ouale, peste si produse din peste, produse de panificatie, precum si masini de tuns iarba si lapte si produse lactate, branza.

“S-au verificat carnea si produsele din carne, fiind controlati 6 operatori economici, din care 5 au avut abateri. S-au aplicat 5 amenzi in valoare totala de 34.000 lei, s-a oprit definitiv de la comercializare un kg de produs, in valoare de 75 lei si temporar 30 kg de produs, in valoare de 337 lei. La capitolul oua, la 2 operatori economici s-au dat 2 sanctiuni de 2.000 lei, acestea nereferindu-se la calitatea si etichetarea produsului. Am verificat 4 operatori din sectorul de patiserie, toti avand abateri, fapt pentru care le-au fost aplicate avertismente. O cantitate de 16 kg de produs a fost oprita temporar de la comercializare, in valoare de 451 lei. Un numar de 3 operatori economici, care comercializeaza ciocolata si produse din ciocolata au fost controlati, iar unul dintre ei a primit o amenda de 10.000 lei. Trei kg de produs au fost oprite temporar de la comercializare. La capitolul vin, am verificat 2 operatori, care au primit avertismente. In total au fost 20 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 46.000 lei, 12 avertismente, au fost oprite temporar de la comercializare 144 kg de produse, in valoare totala de 1.945 lei, si definitiv un kg de produs in valoare de 75 lei”, a spus Dumitru Marta.

Dintre tematicile regionale, s-au intocmit 2 procese verbale de constatare a contraventiei la capitolul panificatie, s-au aplicat 5 amenzi in valoare de 22.400 lei. Un al doilea control a fost la produsele nealimentare din zonele aferente pietelor municipiului. Aici s-au controlat 4 operatori economici, din care 2 au primit sanctiuni contraventionale de 11.000 lei. La 7 operatori economici care comercializeaza peste si produse din peste au fost efectuate controale, fiind constatate 6 abateri. O cantitate de 715 kg de peste a fost controlata, din care 109 kg au fost cu abateri si din acestea 5 kg de crap expirate care au fost oprite definitiv de la comercializare. Valoarea totala a celor 104 kg de peste cu abateri a fost de 1.241 lei, fiind oprite temporar de la vanzare. S-au aplicat 2 sanctiuni contraventionale in valoare de 2.000 lei si 8 avertismente. In perioada 8 – 10 mai a fost efectuat un control la masinile de tuns iarba, fiind verificati 3 agenti economici care au primit avertismente. Din cele 258 de bucati, 13 a rezultat ca sunt cu abateri. O alta verificare a inspectorilor de la OJPC Braila a fost la lapte, produse lactate, branzeturi. Abateri s-au constatat la 10 operatori economici, fiind aplicate 8 sanctiuni contraventionale, iar din cele peste 2.000 de kg de produs supuse verificarii 171 kg au fost oprite de la comercializare.

* Abateri peste abateri constatate de comisarii OJPC *

La o serie de produse apar frecvent probleme pe celebrele “E-uri”, in sensul ca pe eticheta trebuie sa fie trecut rolul tehnologic al adaosului respectiv, urmat de denumire sau clasa “E” din care face parte. S-a observat o traducere incompleta sau greu vizibila pentru vinuri, lipsa denumirii produsului si a producatorului, lipsa denumirii importatorului. Si la ciocolaterie s-au depistat etichete greu vizibile, lipsa afisarii gramajului la produsele de patiserie, precum si aparitia de imagini de legume si fructe pe produseul respectiv, iar in continut la ingrediente este mentionat aroma, ceea ce este interzis de lege. De regula, cand apar astfel de imagini, trebuie sa fie fragmente de pulpa ori suc. Dintre abateri au fost: lipsa afisajului preturilor, denumirii firmei, programului, plachetei cu numarul de telefonului INFOCONS. Au fost si alte abateri referitoare la informarea completa: lipsa procentului de cacao sau traducerea incompleta in limba romana, a rolului tehnologic, tipului produsului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-