Published On: mie, Mai 22nd, 2013

Inca o zi libera pentru bugetari

Share This
Tags

* Romanii ar putea beneficia de ziua nelucratoare cu numarul 13 din an * Potrivit unui proiect de lege initiat de 12 deputati si senatori, ziua a treia de Paste ar putea fi declarata nelucratoare *

Initiatorii sunt deputatii PSD Constantin Adascalitei, Ioan Axente, Ileana Cristina Dumitrache, Mihaita Gaina, Marian Ghiveciu, Horia Grama, Cornel Itu, Constantin Mazilu, Florian Nicolae, deputatii PPDD Liliana Ciobanu si Marioara Nistor si senatorul PSD Laurentiu Florian Coca.

“Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina a anului. Sfintele Pasti sau sarbatoarea vietii marcheaza miracolul Invierii Domnului, iar actele de purificare din Saptamana Luminata readuc echilibrul si armonia crestinilor. Obiectul acestei sarbatori crestine este si amintirea vie a patimii. Hristos a murit pentru noi si a triumfat pentru noi. In moartea Lui sta mantuirea noastra, in Invierea lui sta biruinta noastra. Sarbatoarea Pastelui, sarbatoarea luminii si a bucuriei, si-a pastrat pana in prezent farmecul si semnificatia, fiind un moment de liniste sufleteasca si de apropiere de familie”, se arata in expunerea de motive a proiectului care in prezent se afla la Senat, prima Camera sesizata.

Initiatorii mai sustin, in expunerea de motive, ca este necesara instituirea ca sarbatoare legala in care nu se lucreaza si a celei de-a treia zi a Pastelui si pentru ca “Invierea Domnului este, pentru unele lacasuri de cult, prilej de dubla bucurie: praznic imparatesc si ziua hramului bisericii”.

“Tara noastra este printre tarile cu cele mai putine zile declarate legal nelucratoare, iar cea mai mare sarbatoare a crestinismului, Pastele, cu cele mai profunde semnificatii, ar trebui marcata in mod solemn in toate cele trei zile ale sale. Dintre tarile Uniunii Europene, Belgia este, de departe, cea care acorda cele mai multe zile libere muncitorilor, cu un total de 24 de sarbatori legale in 2012. Alte tari europene cu un numar mai mare de sarbatori legale decat al nostru sunt: Ungaria (17 zile), Bulgaria (15 zile), Slovacia (14 zile), Malta (14 zile), Polonia (13 zile), Portugalia (13 zile)”, se mai arata in expunerea de motive a proiectului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-