Published On: lun, Mai 27th, 2013

Festivalul de la Cannes 2013. Vezi aici lista castigatorilor

Share This
Tags

* In perioada 15-26 mai, a avut loc editia cu numarul 66 a Festivalului de la Cannes * Trofeul Palme D’Or a revenit regizorului Abdellatif Kechiche pentru filmul “La vie d’Adele *

Festivalul de la Cannes s-a incheiat duminica cu gala de decernare a premiilor, care a fost prezentata de actrita Audrey Tautou.

Juriul competitiei oficiale de anul acesta a fost format din presedintele juriului, Steven Spielberg, Nicole Kidman, Ang Lee, Cristian Mungiu, Christoph Waltz, Daniel Auteuil, Vidya Balan, Naomi Kawase si Lynne Ramsay.

“La vie d’Adele”, care a socat prin scenele grafice de sex intre doua femei, a castigat, pe langa marele trofeu, si premiul criticii de specialitate Fipresci, pe Croazeta, sambata. Cea care i-a inmanat marele trofeu regizorului a fost actrita Uma Thurman. Kechiche a dedicat acest premiu, printre altele, revolutiei tunisiene.

Marele Premiu al Juriului (Grand Prix) a fost castigat de filmul “Inside Llewyn Davis” de Ethan si Joel Coen. Premiul de regie a fost oferit lui Amat Escalante pentru filmul “Heli”. Premiul pentru scenariu l-a primit Jia Zhangke pentru “A Touch of Sin”.

Premiul de interpretare masculina a fost castigat de Bruce Dern- pentru rolul din filmul “Nebraska” de Alexander Payne. Premiul de interpretare feminina l-a primit Berenice Bejo, pentru rolul din filmul “Le Passe” de Asghar Farhadi.

Premiul juriului a fost castigat de “Soshite Chichi Ni Naru /Like Father, Like Son / Tel Père, Tel Fils” de Kore-Eda Hirokazu.

Palme d’Or pentru scurtmetraj l-a primit filmul “Safe” de Moon Byoung-gon. Mentiune speciala pentru scurtmetraj a fost castigat de “Hvalfjordur”/ Whale Valley / Le Fjord des Baleine” de Gudmundur Arnar Gudmundssson.

Studentul roman Tudor Cristian Jurgiu a primit premiul al III-lea, la sectiunea Cinefondation, pentru scurtmetrajul “In acvariu”, distinctia fiind acordata la egalitate cu slovacul Matus Vizar.

Comentarii

comentariu

About the Author

-