Published On: joi, Mai 23rd, 2013

Festivalul “George Grigoriu” isi etaleaza cele 24 de voci concurente

Share This
Tags

* Incepand de maine si pana duminica, 26, mai, la Casa Tineretului se va desfasura Festivalul International de Muzica Usoara “George Grigoriu” * In concurs isi vor etala calitatile vocale 24 de concurenti din 15 tari, Romania fiind reprezentata de 8 participanti * Premiile puse la bataie constau in un autoturism marca BMW Seria 1, cu cinci usi, premiul I – 2.500 euro, cel de-al doilea – 2.000 euro, al treilea – 1.500 euro, precum si 3 mentiuni a cate 500 euro si premiul acordat de catre Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania *

De maine, timp de 3 zile, Braila se imbraca in straie de sarbatoare, in urbea noastra desfasurandu-se cea de a noua editie a unuia dintre cele mai mari festivaluri care au loc in tara noastra, adica Festivalul International de Muzica Usoara “George Grigoriu”.

Organizatorii acestui eveniment de exceptie, care se vrea a fi o rampa de lansare pentru noua generatie de solisti vocali, sunt Consiliul Judetean Braila, Centrul de Creatie, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Societatea Romana de Radiodifuziune.

Prin intermediul acestui festival – concurs, care are loc in fiecare an la Braila, sunt “scoase din cutie” voci tinere, precum este si cazul solistei brailence care va reprezenta tara noastra, Maria Enache.

Cei 24 de concurenti, din cele 15 tari sunt: Alize Fanny Oswald si Michel Xavier Samuel (Elvetia); Andreas Athanasiou (Grecia); Claudia Andreea Dumitriu, Diana Antonica, Electric Fence, Elena Chirvase, Ioan Bigea, Ion Moise Badulescu, Kiazim Selatin Ialcyn, Maria Enache (Romania); Diana Staver, Edict, Eugeniu Andrianov (Rep. Moldova); Enrika Derza (Albania); Gino Scannapieco (Italia); Kaloyan Nikolov (Bulgaria); Lisa Einarsdottir (Islanda); Marina Kvacheva (Rusia); Mikhael Shulukhia (Georgia); Oleg Lysiy (Ukraina); Rui Alexandre Gonçalves de Andrade (Portugalia); Shani Zamir (Israel); Shamrah Ahmed (Maldive) si Valentina Lindlahr (Germania).

Festivalul concurs are drept scop promovarea muzicii usoare autentice, afirmarea si lansarea tinerelor voci, stimularea valorilor interpretative in vederea plasarii lor în elita muzicii usoare romanesti si internationale. Festivalul se desfasoara sub semnul numelui celui inscris in Cartea de Aur a muzicii usoare romanesti, George Grigoriu. Fiecare concurent din tara noastra va avea pregatite pentru concurs 2 piese de muzica usoara din repertoriul romanesc consacrat, din care una din creatia compozitorului George Grigoriu, nefiind admise compozitiile proprii. Concurentii straini vor interpreta o piesa din repertoriul propriu, la alegerea juriului, dar si o piesa compusa de George Grigoriu.

* Juriu, prezentator si solisti de renume in lumea muzicii internationale *

Presedintele juriului este renumitul solist de muzica usoara Marius Teicu, alaturi de acesta apreciind evolutia artistica a celor 24 de concurenti Titus Andrei, Horia Moculescu, Andreea Andrei, Franco Ianizzi din Italia, Martin Karnolski din Bulgaria, Eliane Dambre din Elvetia, Olivier Vanhouten din Belgia si Oleg Volontir din Republica Moldova. Deja obisnuiti de ani buni ca spectacolul sa fie prezentat de prea-cunoscutul Octavian Ursulescu, iata ca si de aceasta data, artistul isi va face meseria ca la carte. El fi prezent pe scena Festivalului International de Muzica Usoara “George Grigoriu” de vineri pana duminica, incepand cu orele 19.00.

Dupa ce fiecare candidat isi va etala abilitatile artistice, in zilele de vineri si sambata, vor fi 4 mari artisti de talie internationala care vor sustine recitaluri: Anisoara Puica si Pasha Parfeni din Republica Moldova (vineri), Randy Roberts din Statele Unite si Francesco Napoli din Italia (sambata), iar in ultima seara, duminica, cand va fi Gala Laureatilor, va canta Paula Seling. De mentionat este ca acompaniamentul concurentilor si al solistilor va fi asigurat de orchestra, condusa de compozitorul Ionel Tudor.

* Marele premiu al festivalului, un BMW Seria 1 *

La editia din acest an, ca si-n cele din anii trecuti, premiile sunt valoroase, punandu-se la bataie 7.500 euro si Trofeul Festivalului International de Muzica Usoara “George Grigoriu” si un autoturism marca BMW Seria 1, cu 5 usi, al carui pret de achizitie fiind estimat la aproximativ 20.000 euro. Castigatorul premiului I va primi 2.500 euro, ocupantul locului al doilea va beneficia de 2.000 euro, iar pentru cel de-al treilea loc se va acorda suma de 1.500 euro. De asemenea, se vor da si 3 mentiuni a cate 500 euro si un premiu din partea Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.

Precizam ca marele castigator al Trofeului din acest an va sustine un microrecital la editia imediat urmatoare a Festivalului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-