Published On: joi, Mai 9th, 2013

Fermierii isi achizitioneaza utilaje din fonduri europene

Share This
Tags

Fermierii care au facut investitii in modernizarea exploatatiilor agricole au primit aproximativ 435 de milioane euro de la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Valoarea totala a proiectelor contractate a fost de 755 de milioane de euro, adica 72,39% din suma totala de 1,042 miliarde de euro, care revine din fondurile europene acestei masuri.

Pe Masura 121 – “Modernizarea exploatatiilor agricole” din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), au fost retinute 2.333 de proiecte care atingeau o valoare de 966,7 milioane de euro, dar au ramas contractate numai 1.993 de proiecte care insumeaza un buget de 755 milioane euro. Proiectele au putut fi depuse in 10 transe, numarul total al proiectelor inaintate fiind de 7.851 cu o valoare de 2.995 miliarde euro.

Cea de-a zecea sesiune de depunere a proiectelor pe Masura 121 – “Modernizarea exploatatiilor agricole”, a fost in perioada 26 noiembrie – 1 martie 2013 si a avut fonduri de 150 de milioane euro. In aceasta ultima sesiune au fost depuse 627 de proiecte, care depaseau totalul fondurilor alocate, avand o valoare de 210,2 milioane de euro.

Conform Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, pentru proiectele de modernizare a exploatatiilor agricole cea mai mica suma acceptata a fost de 5.000 euro, iar pentru proiectele de investitii intr-o ferma mixta suma decontata ajungea la cel mult 1,6 milioane de euro.

Masura 121 – “Modernizarea exploatatiilor agricole” face parte din Axa I – “Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic”, care are ca scop principal marirea competitivitatii sectorului agricol printr-o folosire mai eficienta a resurselor umane si a factorilor de productie si atingerea standardelor nationale si comunitare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-