Published On: lun, Mai 20th, 2013

Fermierii care arendeaza terenurile vor primi mai multi bani din 2014

Share This
Tags

Proprietarii de terenuri agricole vor fi stimulati, incepand de anul viitor, sa arendeze sau sa vanda fermierilor activi suprafetele nelucrate, caz in care vor primi subventia de la UE si un plus de 20% din acest sprijin.

“Avem acum un anumit numar de ferme mici, care au doua, trei, patru sau cinci hectare. Proprietarii terenurilor respective beneficiaza de subventia la hectar. Incepand cu 2014, pentru aceste ferme mici se va calcula o plata fixa”, a declarat comisarul european Dacian Ciolos.

Potrivit schemei propuse de Ciolos, toate fermele mici, cu suprafete intre 1,5 si 5 hectare, ar putea primi, spre exemplu, 700 de euro pe ferma in fiecare an. Daca dintre proprietarii de ferme mici sunt persoane in varsta care locuiesc la tara sau persoane care locuiesc la oras, dar au teren in mediul rural, si luau subventii fara sa lucreze terenul, din 2014 persoana respectiva va fi stimulata sa cedeze sau sa arendeze terenul unui agricultor care chiar il lucreaza.

“Ca sa incitam sa nu tina terenul respectiv pentru ca primea acea subventie de 700 de euro sau de 500 de euro pe ferma, va putea primi aceeasi suma, plus inca 20% in fiecare an, cu conditia sa cedeze acel teren unui fermier activ”, a afirmat comisarul european.

Masura va fi finantata prin Programul European de Dezvoltare Rurala, din fonduri europene.

Comentarii

comentariu

About the Author

-