Published On: mie, Mai 8th, 2013

Familiile de albine ocrotite de Comisia Europeana

Share This
Tags

* Oficialii de la Bruxelles cer aplicarea de restrictii aprige la utilizarea pesticidelor neonicotinoide, daunatoare pentru albine *

De la 1 decembrie 2013, va intra in vigoare decizia Comisiei Europene de a restrictiona, pe o perioada nedeterminata, folosirea pesticidelor care afecteaza albinele, si anume acele tipuri care au in compozitie neonicotinoide, clotianidin, imidacloprid si thiamethoxam. Decizia de a restrictiona utilizarea pesticidelor survine in urma numarului tot mai mare de prabusire a populatiilor de albine, in intreaga Europa. Aceste pesticide se utilizeaza pentru tratarea semintelor sau se aplica pe culturile din care se hranesc albinele. Profesionistii din domeniu vor fi singurii care vor putea sa mai foloseasca aceste pesticide.

“Desi acum majoritatea statelor membre sustin propunerea noastra, majoritatea calificata necesara nu a fost obtinuta. Decizia ii revine in aceste conditii Comisiei. Intrucat propunerea noastra este bazata pe un numar de riscuri pentru sanatatea albinelor identificate de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), CE va merge mai departe cu textul propus in urmatoarele saptamani. Ma angajez sa fac tot posibilul pentru a ma asigura ca albinele, care sunt vitale pentru ecosistemul nostru si contribuie anual cu peste 22 de miliarde de euro la agricultura europeana, sunt protejate”, dupa cum precizeaza Tonio Borg, comisarul european pentru sanatatea si protectia consumatorului.

La votul pentru introducerea restrictiei au participat 15 state membre, 8 dintre acestea au votat impotriva, iar 4 s-au abtinut.

Romania s-ar afla, alaturi de Marea Britanie, printre statele care au votat impotriva introducerii restrictiilor de folosire a acestor pesticide. In cadrul comitetului de apel, care a votat legea, au existat si discutii contradictorii pe seama unor studii stiintifice expuse de EFSA, deoarece anumite tari aveau concluzii diferite la cercetarile in domeniu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-