Published On: mie, Mai 22nd, 2013

EXCLUSIVITATE: Fosta sefa a juristilor din Primarie, Sorina Bosoanca si o firma din Braila, implicati in afacerea “baietilor destepti” de la Golden Blitz

Share This
Tags

* In 2007, cand Sorina Bosoanca si-a anuntat demisia din functia de director juridic in cadrul Primariei, primarul Cibu declara ca se bucura ca aceasta a decis sa faca o schimbare in cariera * Se pare insa, ca schimbarea a fost mai mult decat benefica pentru Bosoanca, care ajuns in cercul afacerilor derulate de prietenul lui Traian Basescu, Dan Besciu si asociatii sai *

Contracte de zeci de milioane de euro, o firma din Braila si o asociatie

Daca “baietii destepti” din energie au devenit deja legende in viata, fiind subiect de discutie in conferintele de presa ale Guvernului sau ale Presedintelui Romaniei, se pare, ca din urma porneste puternic grupul oamenilor de afaceri care au descoperit o noua sursa de venit facila: ecologizarea terenurilor contaminate cu produse petroliere sau alte substante toxice!

Afaceristul Dan Besciu este patronul Euro Construct Trading 98 si a restaurantelor “Golden Blitz” – frecventate in trecut de presedintele Traian Basescu.

Besciu, unul din “regii asfaltului”, un apropiat al lui Dorin Cocos si a lui Costel Casuneanu, si-a trecut in aria de activitate, de ceva timp, managementul deseurilor industriale si a siturilor contaminate, fiind abonat la licitatiile din domeniu. In 2011, in urma unei negocieri fara anunt de participare – “cu dedicatie” – un consortiu format din firmele Euro Construct, Vivani Salubritate, Uni – Recycling si Setcar Braila au primit de la OMV Petrom un contract in valoare de 7 milioane de euro! OMV a primit pentru lucrarile de ecologizare a depozitelor de reziduuri petroliere doar o singura oferta.

Si pentru ca totul sa fie cat mai oficial si mai fastuos, firmele din acest domeniu s-au reunit sub aceeasi umbrela, numita “Asociatia pentru managementul desurilor industriale si a siturilor contaminate”.

Asociatia a carui “patriarh” este Dan Besciu, devenit cunoscut pentru contractele derulate in domeniul constructiei de autostrazi, reuneste un numar de 9 societati comerciale, printre care si SC Setcar SA Braila. Setcar, patronata de omul de afaceri brailean Gheorghe Iulian Franga si avanadu-i ca directori pe fostul presedinte PNTCD Braila Adrian Mavrochefalos si pe fostul director zonal Lukoil Vily Ursan, nume cunoscute in afacerile cu miros de petrol. Setcar are ca obiect principal de activitate tratarea si eliminarea deseurilor periculoase, avand ca actionar majoritar firma Scad, cu 84 la suta din actiuni. Statutul asociatiei prevede ca principalul scop al constituirii este reprezentarea, promovarea, apararea si sustinerea ineterselor membrilor, specialistilor din domeniu si ale administratorilor, infrastructurilor de management al desurilor periculoase, in relatiile acestora cu autoritatile publice”.

Sorina Bosoanca in cercul “baietilor destepti”

Contractele din domeniul acestui tip de ecologizare sunt rulate de “baietii destepti”, intr-un singur cerc, cel al Asociatiei pentru managementul deseurilor industriale si a siturilor contaminate. Sub aceasta “umbrela” se invart anual zeci de milioane de euro, prin asocierea acestor firme, sub obladuirea lui Dan Besciu.

In acest cerc vicios apare si numele Sorinei Bosoanca, fosta sefa a juristilor din Primaria Braila, sub mandatul primarului liberal Constantin Sever Cibu. Bosoanca reprezinta una din firmele asociatiei, numele ei aparand in actul constitutiv. Firma, care este considerata si locomotiva asociatiei, este Vivani Salubritate SA din Slobozia, o societate care face legea de ani buni de zile in domeniul salubrizarii. Actionarul majoritar al Vivani SA este Chinox Beteiligungs GmbH din Munchen, Germania. Alte doua firme din cei noua membri ai asociatiei au ca actionar societatea pe care Bosoanca o reprezinta in acest grup al “baietilor destepti” din ecologizare.

Faptul ca afacerile derulate in urma constiturii asociatiei sunt mai mult decat profitabile este dovedit si de documentele Ministerului Finantelor. Intr-un ordin emis de Sorin Blejnar, fostul sef al ANAF sub guvernarea Boc si Mihai Razvan Ungureanu, firma lui Besciu si cea reprezentata de Sorina Bosoanca apar in lista marilor contribuabili la bugetul de stat, printre alte 2.000 de societati.

Garda de Mediu cu ochii pe “baietii destepti”

La sfarsitul anului trecut, Ovidiu Constantin Daescu, fostul comisar general al Garzii Nationale de Mediu, preciza ca s-au facut verificari la mai multe depozite de deseuri care apartin Vivani Salubritate SA, in urma carora s-a stabilit ca “nu exista nereguli majore”. Totusi, firma nu a scapat nesanctionata, Garda de Mediu aplicand amenzi in valoare de 145.000 RON.

“Insa, intrucat au fost constatate unele neconformitati legate de transportul, depozitarea si etapele eliminarii finale a deseurilor, a fost stabilit un plan de masuri pentru conformarea la legislatia de mediu”, declara la acea vreme Ovidiu Constantin Daescu.
Decontarea banilor de la OMV, un proces “delicat”

In perioada 2012-2013, pentru deconatrea costurilor lucrarilor din contractul cu OMV Petrom, au fost intocmite o serie de buletine de analize, care au aratat ca ecologizarea a fost efectuata conform prevederilor legislatiei de mediu. Ciudat este faptul ca buletinele de analize privind concentratia de produse toxice au fost realizate de o societate comerciala tot din Slobozia, SC Waste Laboratory SA, care, coincidenta sau nu, are sediul la aceeasi adresa cu firma reprezentata de avocata Bosoanca: soseaua Amara, tarlaua 327/4, parcela 11! Adica este ca si cum cineva care sta cu tine in pat ar trebui sa te evalueze corect si obiectiv!

Contractul cu OMV prevedea ca deseurile solide rezultate in urma exploatarii sondelor de petrol trebuiau neutralizate de Vivani Salubritate SA. Acest proces trebuia realizat la Scornicesti, in judetul Olt, cu scopul de a asigura depozitarea desurilor in conditii de siguranta pentru mediul inconjurator. Modul in care s-a intreprins acest procedeu este o dilema, deoarece instalatia care realiza procesul de reducere a nivelului substantelor toxice a fost demontata in anul 2012 si adusa pentru numai trei luni de la lotul 4 Moinesti, conform raportului de mediu pentru 2011 a Vivani Salubritate.

Bosoanca “se spala” pe maini de “mierea” deseurilor toxice

Intrebata despre implicarea sa in afacerea pusa la cale de “baietii destepti”, Sorina Bosoanca a spus: “Eu am fost prezenta si am asistat firma la semnarea actului constitutiv al asociatiei. Am avut un contract de asistenta si consultanta juridica cu firma Vivani. Stiti ca eu am fost cea care am gandit si realizat Fundatia Darclee, Munca si Prosperitate. Datorita notorietatii mele in admnistratia publica locala am fost contactata de aceasta firma. Dupa ce s-a infiintat asociatia, eu am incheiat colaboarea cu ei”.

Ce uita sa spuna Sorina Bosoanca este ca, dupa ce s-a mutat in Bucuresti, a frecventat asiduu “Golden Blitz”, loc in care de altfel se si mai intalnea cu fostul ei sef Constantin Sever Cibu. Tot la capitolul “memorie slaba” sta si faptul ca Bosoanca s-a implicat masiv in supervizarea afacerilor din domeniul salubritatii, ea fiind o apropiata a lui Silviu Prigoana.

Comentarii

comentariu

About the Author