Published On: lun, Mai 27th, 2013

Este timpul pentru o agenda fiscala corecta

Share This
Tags

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea a semnat impreuna cu ministrii social-democrati ai finantelor si bugetului membri ECOFIN din Franta, Finlanda, Slovacia, Lituania, Croatia, Malta, Italia si Belgia o declaratie comuna intitulata “Este timpul pentru o agenda fiscala corecta”. Declaratia a fost publicata pe site-ul Partidului Socialistilor Europeni.

Tema principala a declaratiei o constituie necesitatea implementarii unor masuri care sa reduca frauda si evaziunea fiscala in tarile UE. Autorii pornesc de la constatarea ca politicile de austeritate aplicate pana in prezent ca reactie la criza economica au afectat preponderent populatia saraca, in timp ce companiile transnationale si cei foarte bogati au gasit modalitati de evitare a taxarii precum transferul profiturilor dintr-o tara in alta sau utilizarea paradisurilor fiscale. Se estimeaza ca pierderea in venituri fiscale la nivelul UE datorata acestor practici este de 1.000 de miliarde de euro pe an.

Printre solutiile propuse de ministri se numara cresterea ariei de acoperire a schimbului automat de informatii, in baza Directivei Europene privind Economiile si Directivei privind Cooperarea Administrativa, inchiderea paradisurilor fiscale precum si intarirea administratiilor fiscale din tarile UE. De asemenea, se considera necesara adoptarea raportarii de la tara la tara pentru companiile transfrontaliere, precum si pentru institutiile financiare.

Prin implementarea acestor masuri, ministrii considera ca veniturile fiscale din tarile membre UE pot creste cu 200 de miliarde de euro in urmatorii cinci ani, fara a mari impozitele. In plus, prin “resetarea sistemelor catre mai multa corectitudine, inlocuirea austeritatii pentru unii cu disciplina pentru toti si o crestere echilibrata bazata pe solidaritate”, va creste si increderea cetatenilor europeni in Uniunea Europeana.

Comentarii

comentariu

About the Author

-