Published On: mie, Mai 22nd, 2013

S-O AJUTAM: Daria Badalan, un copil de numai 3 ani, are nevoie urgent de 1.400 lei

Share This
Tags

* O fetita de 3 ani abia poate zari lumina zilei si culorile de pe hainutele cu care mama sa o imbraca, zilnic, cu grija * De cand s-a nascut, micuta nu a putut vedea, lucru pe care parintii l-au aflat destul de tarziu *

De curand am primit un apel de la o mamica disperata pentru ca este nevoita sa gaseasca, cat mai curand posibil, bani pentru a-si opera fetita de 3 anisori la ochiul stang.

Micuta Daria Elena Badalan este un copil adorabil, fiind iubit, la fel ca si sora sa mai mare, de toti membrii familiei. Insa fetita are nevoie sa si vada, lucru care ii este aproape imposibil in acest moment. Daria sufera, de la nastere, de cataracta congenitala, aspect pe care parintii si restul familiei l-au aflat destul de tarziu.

“Intr-o zi fetita se afla la mama mea in Chercea si, la un moment dat, in timp ce se juca prin casa, mama mea a observat ca fetita se chinuie sa vada papusile si restul lucrurilor de prin casa. Imediat cum am ajuns la ea, venita de la serviciu, mama mi-a spus ca trebuie urgent sa ajung cu fata la spital ca nu vede. Lucru pe care l-am si facut. Acolo, in urma unui control facut de dr. Eugenia Veneri, mi s-a spus ca fiica mea sufera de cataracta congenitala. Cand am aflat ca aceasta probleme o are la ambii ochi si ca necesita operatie, sincer va spun ca a cazut cerul pe mine. Aceeasi problema a avut-o si mama sotului, gena care a fost transmisa atat fetei mari, cat si celei mici. Ma intreb de ce oare nu ni s-a spus din timp, de cand eram insarcinata de acest lucru. Acum faptul este consumat si nu avem ce sa facem”, ne-a spus Amalia Vasilica Badalan, cu lacrimi in ochi, strangand-o la piept pe micuta Daria.

Vazand ca nu are ce sa faca decat sa lupte de una singura, asta pentru ca sotul a decedat de ceva timp, femeia isi dedica tot timpul familiei si serviciului.

* Mii de lei necesari pentru a putea vedea *

Amalia Vasilica ne-a spus ca afland ca pentru cele doua operatii este nevoie de aproximativ 5.000 lei, nu stia incotro s-o apuce. Dupa grele incercari, femeia a reusit sa gaseasca sprijin financiar la rude, prieteni si alte persoane cu suflet bun. A strans 2.000 lei pentru interventia chirurgicala la ochiul drept si s-a si programat la Spitalul Clinic de Urgente Oftamologice din Bucuresti.

“Am fost si aici la Braila, dar sincer mi-a fost cam teama sa o operez aici si am decis sa ma duc cu ea la Bucuresti. Am vorbit intai la Spitalul <Marie Curie> Bucuresti, dar de acolo mi s-a spus ca nu fac astfel de operatii pentru copii mici. Atunci am pornit catre Spitalul Clinic de Urgente Oftamologice. De aici mi s-a spus de medici ca pretul cristalinului este de 1.400 lei. Pentru prima operatie, la ochiul drept, am reusit sa fac rost de bani, dar acum nu mai am de unde. Nu am vrut sa fac operatie in Braila pentru ca mi-a fost frica. Si sotul meu, care a decedat, a avut cataracta si i-au stricat ochiul cand l-au operat. Pe data de 28 mai, Daria este programata pentru cea de a doua interventie chirurgicala, la ochiul stang. Dupa ce o opereaza, in fiecare saptamana trebuie sa ne prezentam la control. Si iata ca iar este nevoie de bani”, a zis tanara mama.

* Statul nu sprijina indeajuns problemele de sanatate ale copiilor *

Si cum femeia traieste dintr-un venit foarte mic, la care se adauga alocatia de elev al fetei mari, a incercat sa caute sprijin financiar la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Braila. Insa nu a avut sorti de izbanda, pentru ca I s-a spus ca statul nu acorda decat suma de 280 lei pentru o operatie, altii 280 lei fiind dati la o diferenta de 6 luni de la prima interventie.

“Pentru copii nu este gratuit cristalinul, ci se plateste. La prima operatie, care a fost la finele lunii februarie, am primit un ajutor de la Casa de Asigurari de Sanatate, de 280 lei. Pentru a doua operatie mi-ar mai da acesti bani abia peste sase luni, dar pana acum au trecut doar trei. A fost un chin cumplit cu micuta, fiind nevoita sa-I administrez picaturi in ochiul operat de patru ori pe zi. La un moment dat, cea mica fugea de mine cand trebuia sa-I pun picaturile. La fel pateam si cand ne duceam la doctor la control. Inchidea ochii si-mi zicea: <Mami spune-i doctorului ca am fost fetita cuminte si ca nu trebuie sa-mi mai puna picaturi>. Mi se rupea sufletul cand o auzeam, dar ii explicam ca trebuie pentru ca va vedea mai bine. La fiecare control la care mergeam imi mai dadeau si alte picaturi. Alte analize nu se fac. La Spitalul din Bucuresti am ajuns cu o trimitere de la medicul de familie in care era mentionat ca este clinic sanatos. Pentru ca la o astfel de operatie i se face anestezie locala. La sfarsitul acestei luni trebuie sa ne prezentam la Bucuresti, la spital, pentru ca pe 29 mai o opereaza, iar joi ne intoarcem acasa. Deci nu este o operatie dificila, insa acum stau si ma gandesc de unde voi gasi 1.400 lei pe cristalin, plus alti bani de care am nevoie dupa interventia chirurgicala. Am intrebat si pe la rude si prieteni, dar nu au avut cum sa ma ajute”, a spus indurerata Amalia Vasilica Badalan.

Cine doreste sa dea o mana de avutor pentru ca aceasta fetita sa aiba posibilitatea de a creste normal, ca restul copiilor de varsta lor, se pot adresa redactorilor de la publicatia Infobraila din strada Scolilor nr. 37, bloc C-PP.

Comentarii

comentariu

About the Author

-