Published On: sâm, Mai 4th, 2013

Cum verifici prospetimea oualor

Share This
Tags

* Ouale sunt o sursa importanta de proteine, aminoacizi, vitamina A si B6, acid folic, fier, fosfor, potasiu si calciu de aceea nu ar trebui sa lipseasca din alimentatie *

Pentru a verifica daca ouale pe care le consumati sunt proaspete aveti nevoie doar de un vas cu apa rece in care sa puneti oul: daca este un ou foarte proaspat, se va scufunda in apa si va ramane la fundul vasului pe o parte, daca oul are doua saptamani se va scufunda si va ramane la fundul vasului, insa se va ridica putin dintr-o parte, un ou vechi de trei saptamani va sta putin mai sus de fundul vasului mai ridicat dintr-o parte, un ou de patru saptamani va pluti la suprafata apei.

Ouale trebuie sa fie pastrate in frigider, si este cel mai bine sa fie lasate in ambalajul lor astfel incat sa se vada data de pe eticheta, utilizand mai intai ouale mai vechi. De obicei pot fi tinute pana la trei saptamani. Nu se depoziteaza langa alimente cu mirosuri tari deoarece coaja este poroasa si prinde mirosurile si chiar aromele. De asemenea, trebuie tinute la distanta de substante contaminante cum este carnea cruda.

Cand este spart un ou proaspat, el va avea un galbenus rotund bombat si un albus gros care este prins bine de galbenus, cu un strat exterior mai subtire care se intinde in jurul albusului interior numai putin. Cu cat oul este mai vechi, cu atat galbenusul va fi mai turtit, iar albusul va fi mai turtit, mai subtire si mai intins. Ouale stricate au un miros sulfuros care nu poate fi confundat.

Pentru a verifica daca un ou crud in coaja este proaspat, se introduce intr-un pahar cu apa rece: daca sta orizontal la fundul paharului este foarte proaspat; daca incepe sa se ridice in sus are circa o saptamana; daca sta vertical este vechi. Un ou proaspat tinut in mana pare greu, deoarece cu cat oul este mai vechi, cu atat apa din interior se evapora.

In unele oua exista bacterii salmonella, care pot produce intoxicatii alimentare. Bacteriile sunt distruse cand ouale sunt bine preparate de exemplu, cand sunt fierte tari. Totusi, daca ouale se folosesc crude, cum se intampla la maioneza de casa, sau sunt preparate doar putin, cum sunt la cele fierte moi, ochiurile fierte fara coaja si ouale jumari prajite putin, exista riscul de intoxicatie cu salmonella. Se recomanda sa se evite ouale crude, iar grupurile vulnerabile cum sunt femeile insarcinate, copiii mici, batranii, bolnavii si persoanele cu sistemul imunitar slabit sa evite consumul oualor preparate putin.

Comentarii

comentariu

banner-INF

About the Author

-