Published On: mie, Mai 8th, 2013

Cresterea alocatiei pentru copii, o masura importanta de sustinere a unui act educational de calitate

Share This
Tags

* Deputatul PSD Ana Birchall a depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor un proiect de lege care vizeaza cresterea alocatiei de stat pentru copii, demnitarul fiind de parere ca aceasta reprezinta o solutie “mai mult decat necesara” *

Prin proiectul de lege inaintat de deputatul PSD Ana Birchall se doreste modificarea sistemului de alocatii de stat pentru copii, “care ocupa un loc extrem de important in cadrul protectiei sociale datorita influentei pe care o exercita asupra dezvoltarii in conditii optime a copiilor”.

“Alocatia de stat pentru copii este cea mai longeviva prestatie din domeniul asistentei sociale, fiind instituita in anul 1993, scopul principal fiind acela de a suplimenta veniturile familiei pentru asigurarea unor conditii mai bune pentru cresterea, ingrijirea si educarea copiilor si de sprijinire a familiilor cu copii. Acest scop nu este nici pe departe indeplinit cu suma alocata copiilor in acest moment de statul roman”, apreciaza Ana Birchall.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege initiat de deputatul PSD, cuantumul alocatiei de stat pentru copii a ramas nemodificat din 2009, ca si valoarea indicatorului social de referinta (ISR), care in continuare este de 500 de lei.

“Necesitatea maririi cuantumului alocatiei de stat pentru copii este cu atat mai evidenta, in conditiile in care preturile au crescut, de la pretul biletelor de transport pana la produsele de birotica necesare elevilor. Aceasta suma nu poate acoperi nici macar o parte din necesitatile unui copil, indiferent de varsta sau de mediul de provenienta”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

* Cresterea alocatiei, o idee benefica *

Proiectul de lege al deputatului PSD stipuleaza o crestere graduala in perioada 2013-2016 a alocatiei de stat pentru copii.

“Cuantumul alocatiei de stat pentru copii se majoreaza la 0,106 ISR pentru anul bugetar 2013-2014, la 0, 17 ISR pentru anul bugetar 2014- 2015, la 0,4 ISR pentru anul bugetar 2015-2016. Pentru multe familii din Romania aceasta alocatie reprezinta o sursa de venit indispensabila pentru asigurarea necesitatilor copiilor, iar cresterea cuantumului alocatiei reprezinta o masura importanta de sustinere a unui act educational de calitate”, sustine deputatul Birchall.

Ideea majorarii alocatiei de stat poate fi o salvare pentru zecile de familii care se chinuie sa-si tina copiii la scoala, facand eforturi uriase pentru achizitionarea de manuale, ale caror costuri se ridica la nivelul zecilor de lei. Cresterea ajutorului banesc acordat de stat elevilor poate fi o solutie in rezolvarea uneie dintre dcele mai mari probleme cu care se confrunta sistemul de asistenta sociala din Romania. “Cresterea cuantumului la alocatia pentru copii reprezinta o promisiune pe care am tinut cu tot dinadinsul sa o indeplinesc. Ma voi lupta in continuare ca acest proiect sa fie adoptat de Parlamentul Romaniei, iar cat mai multe familii sa se bucure de beneficiile cresterii valorii acesteia”, a mai zis Ana Birchall.

Comentarii

comentariu

About the Author

-