Published On: mie, Mai 29th, 2013

Controale realizate de Inspectia Sociala in primele luni ale anului 2013

Share This
Tags

* In cadrul Sedintei comisiei de dialog social, care a avut loc astazi, la ora 11.00, in Sala Ronda a Prefecturii Braila, a fost prezentat un raport privind activitatea de inspectie sociala desfasurata la nivelul judetului Braila in primele luni ale anului 2013 *

In perioada ianuarie-mai 2013, Comportamentul de Inspectie Sociala a desfasurat activitati tematice de control, misiuni demarcate in urma Deciziilor Directorului General al ANPIS si misiuni inopinate, in urma sesizarilor primite.

Au fost realizate o serie de controale tematice specifice in Planul Annual de Control. Campania nationala intitulata “Verificarea asigurarii accesului neingradit al persoanei cu dizabilitati la mediul fizic, informational si comunicational” se desfasoara in perioada 15 ianuarie-30 octombrie 2013 pentru a verifica aplicarea prevederilor legale pentru adaptarea cladirilor civile si spatial urban afferent la exigentele persoanelor cu handicap. In cadrul acestei misiuni trebuie verificate unitatile de invatamant de la nivelul judetulul precum si societatile care au ca obiect de activitate transportul persoanelor. In municipiul Braila au fost controlate un numar de 47 de unitati de invatamant, o societate comerciala cu activitate de taxi,si o societate comerciala cu activitate de transport in comun.

Principalele deficiente constatate pana in prezent se refera la neadaptarea sau inexistenta grupului sanitary pentru persoanele cu dizabilitati si lipsa mainii curente la rampele de acces pentru unitatile de invatamant si neadaptarea usilor de acces in cazul mijloacelor de transport.

In perioada 18 martie-20 mai s-a desfasurat Campania nationala “Controlul bazat pe risc privind stabilirea, acordarea si plata indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si a stimulentului de insertie”. Au fost verificate 396 de dosare de acordare a acestui beneficiu social, cu suspiciuni de CNP inexistent sau CNP persoana decedata sau venituri concomitente in perioada acordarii ICC. Activitatile au vizat reducerea numarului de persoane care au beneficiat sau beneficiaza inmod necuvenit de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului si stabilirea, prin intermediul compartimentului cu atributii specifice din cadrul agentiei teritoriala, a perioadei de acordare incorenta a indemnizatiei pentru cresterea copilului si a sumelor acordate necuvenit.

Incepand cu data de 15 aprilie se desfasoara campanile “Control bazat pe risc privind stabilirea, acordarea si plata ajutorului social” si “Control bazat pe risc privind stabilirea, acordarea si plata alocatiei pentru sustinerea familiei”. Obiectivul acestor campanii este reprezentat de eficientizarea utilizarii fondurilor in procesul de stabilire si acordare a alocatiei pentru sustinerea familiei si a venitului minim garantat.

Incepand cu data de 13 mai se desfasoara campania “Control bazat pe analiza de risc privind acordarea alocatiei de stat pentru copii”. In cursul verificarilor au fost identificati trei titulari de alocatie de stat cu suspiciunea “decedati”. S-a intocmit corespondenta cu Serviciul Public Comunitar Judetean pentru Evidenta Persoanelor pentru confirmarea decesului si data la care s-a produs urmand ca in functie de raspunsul acestora, sa se recupereze sumele acordate necuvenit.

Comentarii

comentariu

About the Author

-