Published On: Soare, Mai 19th, 2013

Confiscarea averilor provenite din activitati penale si principiul “Follow the money”

Share This
Tags

Eurpoarlamentarul Monica Macovei a condus in Parlamentul European initiativa privind noua legislatie care permite statelor UE sa confiste bunurile obtinute din activitati ilegale, chiar si inainte de judecata.

“Sustin din 2005 ca principiul “urmareste banii” (“follow the money”) trebuie sa fie cel care sa guverneze deciziile de confiscare a averilor provenite din activitati penale. Explicatia este simpla: daca trimiti la inchisoare o persoana care a obtinut bani din infractiuni (coruptie, trafic de droguri, crima organizata etc) si ii lasi neatinsa averea, atunci banii murdari pot finanta oricand alte activitati penale”, a declarat Monica Macovei pe blogul personal.

Cum crima organizata nu produce rapoarte anuale, e imposibil sa se calculeze valoarea activitatilor sale in Europa. Cu siguranta e vorba de sute de miliarde de euro pe an; de la prostitutie la trafic de fiinte umane, trafic de droguri sau contrafacere. Banii rezultati sunt adesea spalati prin afaceri imobiliare, banci din paradisuri fiscale, chiar si arta sau animale. Doar 1% sau 2% din activele rezultate din astfel de activitati sunt confiscate.

“Solutia este sa mergi pe firul banilor si printr-o decizie a judecatorului sa ii fie confiscati banii sau bunurile dobindite din infractiuni, pe langa executarea unei  pedepse penale. Aceasta este o forma de confiscare”, a adaugat europarlamentarul PDL”, a adaugat Monica Macovei.

Sunt cateva state in Europa in care aceasta lege functioneaza cu succes, prin ordin judecatoresc. Bunurile realizate in urma activitatilor penale sunt confiscate.

“O alta forma de confiscare, aplicata deja cu mare eficienta in cateva state, este confiscarea averilor provenite din activitati penale prin decizie a judecatorului chiar daca persoana respectiva nu este condamnata penal. Judecatorul poate decide sa ii fie confiscata averea, nu si sa il trimita la inchisoare. Aceasta este confiscarea averii obtinute ilegal in absenta unei condamnari penale si nu este o masura “comunista”, ci o forma de justitie aplicata in state democratice precum SUA, Marea Britanie sau Irlanda, tari in care proprietatea obtinuta legal este sfanta, dar proprietatea obtinuta ilegal nu este si nu trebuie sa fie protejata intr-un stat de drept”, a declarat europarlamentarul PDL, Monica Macovei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-