Published On: joi, Mai 30th, 2013

Competitie acerba a Cluburile pentru Democratie

Share This
Tags

* Cluburile pentru Democratie deschise de Asociatia Pro Democratia Club Braila in cinci licee din Braila, prin proiectul „Voluntar astazi, cetatean european activ maine!” cu sustinerea financiara a Comisiei Europene prin programul „Tineret in Actiune”, sunt in competitie, pana pe 15 iunie *

In perioada 15 martie – 15 iunie 2013, echipele de tineri liceeni din Grupul Scolar „George Valsan” (Faurei), Grupul Scolar „Constantin Angelescu” (Ianca), Liceul „Matei Basarab” (Maxineni), Colegiul National „Ana Aslan” si Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” (Braila), care au beneficiat de un curs pentru scriere a unui proiect, au propus si dezvolta cate doua proiecte. In cadrul acestei competitiei s-a tinut seama de perioade si date marcate in calendarul evenimentelor importante de pe glob, date ce concorda cu tematica proiectului.

De aceea, Cluburile pentru Democratie au avut activitati in Saptamana Nationala a Voluntariatului (13 – 19 mai 2013), de 27 Martie – Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, 21 Martie – Ziua Internationala pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale, 8 Aprilie – Ziua Internationala a Romilor,  9 Mai – Ziua Europei si continua in perioada 27 Mai – 2 Iunie, „Saptamana Europeana a Tineretului”.

In vederea aprofundarii conceptelor cu care lucreaza Asociatia Pro Democratia Club Braila, in perioada 2 – 5 aprilie, „Saptamana Altfel”, in baza unei planificari prealabile in fiecare institutie de invatamant, in Cluburile pentru Democratie au fost prezenti voluntarii din stagiul SEV (Serviciul European de Voluntariat) pentru a fi biblioteca vie a tinerilor liceeni.

Astfel, despre “Drepturile  omului”, “Mediere si negociere in viata publica”, “Uniunea Europeana – prezent, trecut si viitor” a vorbit Maya Gavrilyuk din Georgia, despre “Dezbaterea publica – instrument al democratiei”, “Participarea civica si procesul de luare a deciziilor”, “Leadership si antreprenoriat in societatea contemporana” a vorbit Fabio Miguel Costa Ferreri de Gusmao din Portugalia, iar despre importanta “Educatiei pentru democratie” si “Serviciul European de Voluntariat” a vorbit Marta Jadwiga Chowaniec din Polonia. Totodata, membrii Clubului Foto “Instant” de pe langa Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” din Braila, coordonati de Liviu Dediu, au sustinut “Curs de initiere in arta fotografica”, prilej cu care tinerii au fost invitati sa se inscrie cu lucrari in expozitia prezentata de Ziua Europei pe Platoul din fata Prefecturii, tema fiind “Cetatean European Activ”.

Cele mai bune lucrari, din cele  53 expuse pe simeze, au fost apreciate de publicul vizitator, precum si de un juriu de specialitate alcatuit din membri ai Clubului Foto “Instant” Braila: Liviu Dediu, Iuliana Dediu, Salomeea Panait, Ecaterina Tucicovenco.

Acest juriu a desemnat castigatori urmatorii tineri: locul I – Mihaela Meca, clasa a IX-a C – Colegiul National “Ana Aslan” Braila cu lucrarea “Planteaza acum si vei vedea viitorul”’ locul al doilea – Violeta Pandrea, clasa a IX-a C, Colegiul National “Ana Aslan” Braila – “Campanie antidrog. Avem nevoie de minti libere pentru a gandi pozitiv”; locul al treilea – Ioana Calatoaie, clasa a XI-a B, Colegiul National “Ana Aslan” Braila – “La munca pe aleile parcului. Actiune ecologica”.

In acelasi timp, publicul brailean a desemnat castigatorii admirand lucrarile cel mai expresive din punct de vedere artistic. Astfel, pe primul loc s-a clasat Silvia Georgiana Lepadatu, clasa a XI-a B, Liceul Teoretic “G. Valsan” Faurei cu lucrarea intitulata “Asa se termina un proiect bine realizat”, obtinand 12 voturi; locul al doilea l-a ocupat Oana Cristina Munteanu, clasa a X-a A, Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” Braila cu lucrarea “La cules de… surprize din toamna trecuta”, totalizand 8 voturi; pe locul al treilea i-a revenit Violetei Pandrea, clasa a IX-a C, Colegiul National “Ana Aslan” Braila, cu lucrarea mentionata anterior, cu 7 voturi. Deoarece, premiul cel mare, care a constat intr-o exercusie in Delta Dunarii, a fost dificil de acordat in urma stransului clasament, s-a considerat ca aprecierile publicului on-line pot face diferenta. Astfel, Mihaela Meca, clasa a IX-a C de la Colegiul National “Ana Aslan” Braila (“Planteaza acum si vei vedea viitorul”) a primit cele mai multe aprecieri din partea publicului de pe pagina de socializare “Facebook”, care a dat “like” din dupa-amiaza zilei de 13 mai pana pe 15 mai, orele 12.00, obtinand un numar de 84 de voturi.

Activitatile din  Cluburilor pentru Democratie vor duce la constientizarea comunitatilor locale asupra fatului ca voluntariatul este o resursa vitala pentru atingerea obiectivelor societatii,  tinerii vor fi mai implicati si cu initiativa in rezolvarea problemelor comunitatii, iar gradul de toleranta si acceptare pentru copiii si tinerii defavorizati din propria comunitate va creste.

In „Anul European al Cetatenilor”, cum a fost intitulat 2013, impreuna cu partenerii locali din proiectul „Voluntar astazi, cetatean european activ maine!” – Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” si Partida Romilor „Pro Europa” – Sucursala Braila, se are in vedere trezirea in constiinta tinerilor braileni sentimentul ca in democratie, cetateanul este pionul de baza, in timp ce competitia corecta si reala este un factor important al dezvoltarii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-