Published On: mie, Mai 8th, 2013

CE vrea simplificarea legislatiei referitoare la controalele din industria agro-alimentara

Share This
Tags

* Comisia Europeana (CE) a adoptat recent un pachet de masuri cu scopul de a consolida controlul aplicarii standardelor in materie de sanatate si de siguranta pentru intregul lant agro-alimentar *

Comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorilor, Tonio Borg, a precizat ca industria agro-alimentara este cel de-al doilea mare sector economic din UE, cu peste 48 de milioane de angajati si cu o valoare a productiei de aproximativ 750 de miliarde de euro pe an.

“Europa detine cele mai ridicate standarde din lume in materie de siguranta alimentara. Totusi, recentul scandal al carnii de cal, desi nu a prezentat niciun risc pentru sanatate, a demonstrat ca sistemul este perfectibil. Pachetul de reforme adoptat astazi soseste intr-un moment oportun, aratand ca sistemul poate face fata provocarilor cu care se confrunta si, in plus, integreaza unele dintre invatamintele trase. Intr-un cuvant, pachetul vizeaza oferirea de norme mai inteligente pentru alimente mai sigure”, a declarat Tonio Borg.

Noul pachet legislativ raspunde apelului la o legislatie mai simplificata si la reglementari mai inteligente, reducand astfel sarcina administrativa pentru operatori si simplificand mediul de reglementare. Se acorda o atentie deosebita impactului acestei legislatii asupra IMM-urilor si a microintreprinderilor, care sunt scutite de elementele cele mai costisitoare si mai impovaratoare ale legislatiei. Corpul legislativ actual al UE care reglementeaza lantul alimentar consta in aproape 70 de acte legislative. Pachetul de reforme adoptat luni va reduce numarul acestora la cinci acte legislative si, de asemenea, va simplifica formalitatile administrative din cadrul proceselor si al procedurilor pe care trebuie sa le parcurga fermierii, crescatorii de animale si operatorii din sectorul alimentar, pentru ca acestia sa isi poata desfasura mai usor activitatea.

* Sanatatea este cea mai importanta *

In ceea ce priveste sanatatea animalelor, noul pachet va introduce un singur act legislativ pentru reglementarea sectorului in UE, bazat pe principiul ca “este mai usor sa previi decat sa vindeci”. Scopul sau este de a ameliora standardele si de a furniza un sistem comun care sa permita o mai buna detectare si un control mai eficient al bolilor si care sa solutioneze intr-un mod coordonat riscurile in materie de sanatate si de siguranta a alimentelor pentru oameni si animale.

Referitor la sanatatea plantelor, CE propune actualizarea sistemului fitosanitar, pentru a impiedica instalarea de noi daunatori in UE, protejand atat cultivatorii, cat si sectorul forestier. Astfel, se va pune mai mult accentul pe comertul cu risc ridicat cu produse provenind din tarile din afara blocului comunitar si pe o mai buna trasabilitate a materialului vegetal pe piata interna.

De asemenea, pachetul prevede norme simplificate si mai flexibile pentru comercializarea semintelor si a altor materiale pentru reproducerea plantelor, cu scopul de a asigura productivitatea, adaptabilitatea si diversitatea productiei vegetale si ale padurilor din Europa si de a facilita comertul cu acestea.

Comentarii

comentariu

About the Author

-