Published On: sâm, Mai 4th, 2013

Ce aleg brailenii? Cozonac si pasca, sau iepurasi din ciocolata

Share This
Tags

“Cand spunem Sfintele Pasti ne vin in minte obieceiurile pascale, cele 12 Evanghelii, ouale rosii care simbolizeaza sangele curs din coasta lui Hristos in Vinerea Mare si cozonacul cu forma sa dreptunghilara ce simbolizeaza trupul lui Iisus pus in mormant”

Din punct de vedere teologic, Invierea este momentul care face trecerea de la lumea veche la lumea noua, pune capat asteptarii Mantuitorului, prorocita de profetii evrei si deschide o era noua, in care Legea Talionului, a razbunarii, este inlocuita de Fericirile rostite de Fiul lui Dumnezeu, care au in centru iubirea, iertarea si slujirea aproapelui. Dupa 3 ani de activitate misionara, in care Iisus Hristos a mers in comunitatile iudaice si le-a marturisit, prin fapte si minuni, ca este Cel asteptat de mii de ani, conducatorii religiosi ai evreilor au refuzat sa-L accepte si i-au cerut guvernatorului Pilat, sa-l judece si sa-L rastigneasca, asa cum erau rastigniti talharii, pe cruce. Numai ca, “a treia zi dupa Scripturi”, Iisus Hristos a inviat din morti, iar faptul ca astazi, dupa 2000 de ani si trei secole de persecutii sangeroase, istoria Europei nu se poate scrie fara crestinism, iar noi, romanii, traim, cel putin formal, cuvintele Evangheliei, este dovada ca Invierea nu a fost o simpla iluzie a ucenicilor, ci un fapt real, pe care se bazeaza civilizatia si cultura Europei. De aceea, parintii Bisericii au randuit celei mai mari sarbatori a crestinatatii 3 zile in calendarul liturgic, in care sa fie oficiate servicii religioase in toate lacasurile de cult, dar si la capataiul celor trecuti in lumea de dincolo.

In noaptea Invierii crestinii aprind lumanari la morminte, ca si cei vii si cei morti sa participe la privegherea care precede Invierea. Asa s-a trait Pastele la romani inainte sa apara iepurasul si produsele comerciale dupa al II-lea Razboi Mondial. Ca ne plac aceste produse sau nu ele fac deja parte din viata noastra si nu are rost sa ducem o lupta ideologica pierduta din start. Putem insa sa nu le acordam decat importanta pe care o merita ca obiecte de consum si sa ne amintim ca simbolurile Invierii sunt ouale rosii, cozonacul si pasca. Imaginea Invierii este Iisus Hristos cel inviat din morti, reprezentat in iconografia crestina deasupra mormantului, nu statuietele de animale din ciocolata sau alte obiecte care nu au nicio legatura cu Hristos, Invierea si Biserica !

De Sfintele Pasti 2013, „Ziarul Infobraila” doreste cititorilor sa se bucure de frumusetea acestei sarbatori si sa o impartaseasca si cu cei din jur!

Comentarii

comentariu

About the Author

-