Published On: mie, Mai 8th, 2013

Calendarul fermierului in luna mai

Share This
Tags

In cultura mare, pana pe data de 10 mai se incheie campania de semanat in camp. Vor continua lucrarile de combatere a bolilor si daunatorilor. La paioase, in aceasta luna se efectueaza tratamentul cu erbicid pentru combaterea buruienilor. Se urmaresc culturile pentru depistarea prezentei bolilor sau insectelor daunatoare si se va actiona in consecinta, cu fungicide sau amestecuri insecto-fungicide. La prasitoare, se vor efectua lucrarile de intretinere prin executarea prasilelor mecanice sau aplicarea de erbicide.

In zootehnie, animalele se scot la pasunat dupa data de 10 mai, pentru a se dezvolta masa verde pe pasuni. Se va incepe tunsul oilor. Pana pe 10 mai se vor amenaja locurile de adapat. Inainte de a iesi la pasune este indicat a se administra in hrana animalelor masa verde in amestec cu ceva uscat, pentru a preveni diareea. De asemenea, se recomanda plimbarea animalelor inainte de pasunat pentru a le obişnui cu lumina naturala si miscarea. Se vor efectua toate masurilor sanitar veterinare prevazute a se efectua in luna mai si inainte de iesirea animalelor la pasune.

In legumicultura, in solarii se paliseaza si se copilesc tomatele pana la legarea fructelor pe prima inflorescenta. La castraveti, ramificatiile laterale se ciupesc la 1 – 2 fructe legate. Pentru culturile de legume infiintate in camp, in prima decada a lunii are loc calirea rasadurilor prin descoperirea rasadnitelor, prin aerisirea solariilor si obisnuirea acestora cu temperaturile dein camp. In conditiile acestui an, calirea rasadurilior a fost devansata cu 2-3 saptamani in regiunile din sud, acolo unde temperaturile s-au mentinut peste media obisnuita pentru aceasta perioada. Se pregateste terenul si se planteaza rasadurile de tomate, ardei si vinete. Se seamana castraveti, pepeni, fasole, dovlecel, ridichi de vara, marar si sfecla rosie. Se seamana dovleacul pentru copt in cuiburi la 2×2 metri, adaugand la fiecare cuib 2 – 3 kg mranita si 4 – 5 seminte. Se instaleaza spalierul, se paliseaza si se copilesc tomatele timpurii in camp. Se face fertilizarea faziala la varza de vara. Se incepe erbicidarea postemergenta a radacinoaselor si a cepei din arpagic si semanat direct. Cand cartofii au atins 20 – 25 cm inaltime se executa rebilonatul. Se efectueaza tratamentele necesare impotriva bolilor si daunatorilor. Se continua lucrarile de intretinere a culturilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-