Published On: lun, Mai 27th, 2013

Braila sub asediul unui mutant: Bondarul asiatic ii infricoseaza pe locuitori

Share This
Tags

In cursul saptamanii trecute, capitala Olteniei, Craiova, s-a aflat sub teroare cumplita. Totul s-a intamplat de la aparitia unui barzaune venit tocmai din continentul Asia. Iata ca gigantica ganganie si-a facut “culcus” si la noi, fapt pentru care a speriat la culme intreaga populatie braileana. Imediat dupa ce s-a aflat de aparitia acestei ganganii, autoritatile incearca sa ia masuri.

Desi putini sti despre existenta acestei insecte mutant, oamenii cauta informatii despre modul rapid prin care a reusit sa se inmulteasca. Specialistii sustin ca intepatura bazdaganiei, venita tocmai din Asia, este extrem de dureroasa, iar cei care cad victime acestui mutant au viata in pericol. Un alt lucru naucitor care il poate face bondarul asiatic, ce are o lungime ce poate depasi 4 cm, este ca in scurt timp distruge toate coloniile de albine care ii ies in cale.

Seful de la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila, Gicu Dragan, a precizat: “Suntem in alerta. Impreuna cu un reprezentant de la Serviciul de Utilitate Publica pentru Administrarea si Gospodarirea Locala am efectuat o actiune de dezinsectie pe B-dul Dorobantilor, intre strada Apollo si Calea Galati. Am depistat la Braila un cuib al acestui bondar, care nici pe departe nu este vorba despre un mutant. El are doar domensiuni mai mari fata de bondarul cu care ne-am obisnuit noi. Inainte de a da cu dezinfectant, am verificat daca exista vreun crescator de albine, pentru ca respectiva solutie le omoara. Dupa ce am imprastiat cu dezinfectant, insectele din cuib au murit. Singura problema care o prezinta aceasta insecta este agresivitatea, insa la Braila totul este tinut sub control. Pana in acest moment nu avem nicio informatie cu privire la faptul ca vreunul dintre cetatenii braileni sau vreun animal a fost intepat de acest bondar”.

Zile la rand Craiova a fost impanzit de bondari de mari dimensiuni, care se hranesc in special cu albine, dar ataca si omul sau animalele mai mari. Se banuieste ca bondarul din Asia a ajuns in mod accidental in Europa. Specialistii de la Muzeul Antipa sustin ca acesti intrusi ar fi rude cu viespile si furnicile.

In Asia, acest barzaune nu pune probleme, deoarece albinele de acolo si-au dezvoltat un mecanism de anihilare a pradatorilor, iar cele europene sunt mai vulnerabile.

Mentionam ca bondarul asiatic este de patru ori mai mare decat un bondar normal, are trei ace, se hraneste cu sange si cu insecte mai mici si ataca stupii de albine, trei insecte exotice putand sa distruga pana la 30.000 de albine in numai doua ore.

Comentarii

comentariu

About the Author

-