Published On: mie, Mai 22nd, 2013

ATENTIE PENSIONARI ! Noi conditii privind acordarea pensiilor de invaliditate

Share This
Tags

* Pensia de invaliditate este acordata, mai nou, in functie de stagiul de cotizare efectiv realizat de persoana asigurata, pe baza caruia se calculeaza un stagiu potential * Modificarea a fost facuta dupa ce un act normativ in acest sens a fost adoptat de Parlamentul Romaniei si publicat in Monitorul Oficial, fiind vorba despre Legea nr. 37/2013 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 131, din 12 martie 2013, intrata in vigoare in 1 aprilie 2013 * In momentul de fata, in evidentele Casei Judetene de Pensii Braila, exista un numar 10.290 de pensionari de invaliditate din sistemul asigurarilor de stat si 185 agricultori * Din totalul de 10.475 pensionari de invaliditate, cei mai multi sunt cei care au gradul III de invaliditate si sunt din sistemul asigurarilor de stat *

In primul trimestru al acestui an, au fost depuse, la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Braila, un numar de 191 cereri pentru pensii de invaliditate. In evidentele institutiei publice exista in plata in luna mai, un total de 10.475 pensionari, din care 10.290 pensionari de invaliditate provin din sistemul asigurarilor sociale de stat si 185 agricultori.

“Pe categorii de grad de invaliditate, exista 3 clase. La gradul I de invaliditate, exista un numar total de 497 pensionari, din care 468 din sistemul asigurarilor sociale de stat si 29 agricultori; gradul al doilea sunt in total 3.821, din care 3.665 stat si 156 agricultori, iar la gradul al treilea de invaliditate exista un numar total de 6.157 pensionari, acestia provenind din sistemul asigurarilor sociale de stat”, a precizat Sorin Enache, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Braila.

Actul normativ a adus cateva schimbari la nivelul stagiului de cotizare a persoanelor incadrate in gradul I sau II de invaliditate. In acest fel, pana la data de 1 aprilie 2013, Legea pensiilor stabilea ca persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate doar in cazul in care au realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta. Insa, incepand cu 1 aprilie, nu se mai ia in calcul acest stagiu de cotizare necesar in raport cu varsta. Cu alte cuvinte, de pensia de invaliditate beneficiaza toti cei care realizeaza stagiul de cotizare.

„Stagiu de cotizare – perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asi-gurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii”, spune Legea pensiilor.

Pe de alta parte, Legea pensiilor modificata stabileste ca stagiul de cotizare in raport cu varsta determina acordarea sau nu a stagiului potential: „La stabilirea pensiei de invaliditate se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat pana la data acordarii pensiei de invaliditate. Stagiul potential rezultat nu poate fi mai mare decat stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordarii pensiei de invaliditate pana la implinirea varstei standard de pensionare, la care poate solicita pensie pentru limita de varsta”.

* Conditii de indeplinit pentru acordarea stagiului potential *

Conform noilor prevederi legislative, persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca si sunt incadrate in gradul I sau II de invaliditate vor primi stagiul potential doar daca au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, stagiul de cotizare in raport cu varsta.

Se acorda stagiu potential doar persoanelor care au realizat, la data emiterii deciziei medicale, un stagiu de cotizare in raport cu varsta, dupa cum urmeaza: pana la varsta de 20 de ani stagiul de cotizare trebuie sa fie de un an; de la 20 la 23 de ani, stagiul necesar este de doi ani; de la 23 la 25 de ani este necesar un stagiu de 3 ani; de la 25 la 29 de ani stagiul necesar este de sase ani; de la 29 la 33 de ani stagiul realizat trebuie sa fie de noua ani; de la 33 la 37 ani, trebuie un stagiu de 11 ani; intre 37 si 41 ani stagiul este de 17 ani; de la 41 la 45 de ani este obligatoriu un stagiu de 17 ani; intre 45 si 49 de ani trebuie un stagiu de 20 de ani; de la 49 la 53 de ani stagiul este de 23 ani; intre 53 si 57 de ani este necesar un stagiu de 25 ani; de la 57 la 60 de ani stagiul de cotizare impus de lege este de 26 de ani; persoanele de peste 60 de ani au nevoie de un stagiu de cotizare de 27 de ani. Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevazator sau in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiile de cotizare cerute de lege si stagiile de cotizare realizate pana la data acordarii pensiei de invaliditate.

Beneficiaza de pensie de invaliditate si asiguratii care satisfac obligatiile militare; elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate dinn capacitatea de munca datorita accidentelor  sau bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale. Persoanele care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca si marii mutilati, ca urmare a participarii la lupta pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989 ori in legatura cu evenimentele revolutionare din decembrie 1989, care erau cuprinsi intr-un sistem de asigurari sociale anterior datei ivirii invaliditatii din aceasta cauza.

Toate cererile inregistrate incepand din 1 aprilie 2013 la Casele Judetene de Pensii sunt solutionate conform normelor legale in vigoare la data deschiderii drepturilor de pensie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-