Published On: mar, Mai 7th, 2013

Astazi se sarbatoreste in intreaga lume Ziua mondiala a asmului

Share This
Tags

* In 2013, Ziua mondiala a astmului este marcata in intreaga lume pe data de 7 mai * In acest an, tema aleasa este ‘Puteti controla astmul dumneavoastra’ si subtema ‘E timpul pentru tratamentul astmului bronsic” *

Ziua mondiala a astmului a fost initiata cu scopul de a spori gradul de constientizare a publicului fata de gravitatea astmului si de a sublinia masurile pentru prevenirea acestuia. Manifestarile sunt organizate de Global Initiative for Asthma (GINA) in colaborare cu grupurile specializate in tratarea acestei afectiuni din intreaga lume.

Organizata pentru prima data in 1998, Ziua mondiala a astmului este marcata in peste 35 de tari. Participarea a crescut in fiecare an, continuându-se sensibilizarea la nivel mondial atât prin educatie, cât si prin organizarea unor manifestari diverse. Aceasta zi constituie un prilej pentru institutiile medicale de a atrage atentia asupra inmultirii imbolnavirilor de astm. Pentru o informare mai buna este publicata o serie de materiale care evidentiaza factorii vinovati de imbolnaviri, cum ar fi materialele izolante si lacurile utilizate in constructia caselor.

In România aproape un milion de persoane (copii si adulti) sufera de astm bronsic, iar riscul de a face boala creste in mediul urban, potrivit datelor publicate de Societatea Româna de Pneumologie. Dintre acestia, doar 10% sunt identificati si urmeaza tratament. Medicii sustin ca aceasta boala apare indiferent de vârsta, iar riscul de a o contracta creste in zona urbana.

Astmul este o boala a cailor respiratorii, care provoaca crize repetate de respiratie suieratoare, insotite de senzatia de apasare in piept si de tuse. Pentru ca cineva sa faca astm, trebuie sa fie intruniti doi factori – o sensibilitate genetica si intâlnirea cu un element declansator in mediul inconjurator. Imbolnavirile sunt puse si pe seama poluarii din oras, dar si a mediului social.

Degradarea calitatii aerului din interior ne influenteaza cu atât mai mult sanatatea cu cât, in prezent, am ajuns sa ne petrecem 90% din timp in casa, in mijloacele de transport in comun si la locul de munca. Pentru a permite combaterea acestor efecte, pâna la o eventuala schimbare a normelor din domeniul constructiilor, nu trebuie sa ezitam sa utilizam vechile ‘retete’, cum ar fi aerisirea zilnica a locuintei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-