Published On: vin, Mai 17th, 2013

Aspre controale la Protectia Copilului

Share This
Tags

* Reprezentantii Ministerului Muncii vor face “un control fulger” la toate directiile de asistenta sociala si protectia copilului, fiind verificata activitatea privind evaluarea persoanelor cu handicap *

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mariana Campeanu, a spus ca a dispus extinderea controlului privind evaluarea gradului de handicap la nivelul tuturor judetelor pentru a fi identificate toate disfunctionalitatile din sistem, anuntand ca vor urma controale de fond si reformarea sistemului de asistenta sociala.

“Dupa controlul fulger vom face controale de fond in toata tara, in care vor analiza modul de incadrare si criteriile de evaluare. Trebuie sa modificam sistemul de evaluare, trebuie sa facem un program de instruire cu toti salariatii din domeniu si trebuie sa avem un sistem informatic pentru a putea depista fraudarea sistemului. Inca de anul trecut se lucreaza la punerea la punct a sistemului informatic, in prezent existand corespondenta cu bazele de date ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Casei Nationale de Pensii Publice, Agentiei Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si ale sistemului Revisal. Ultima veriga va fi primaria. Acest sistem informatic imi va permite sa stiu daca un beneficiar ia indemnizatie de somaj sau daca detine casa sau terenuri. Doar in 2012 au fost descoperite 94.000 de dosare incorecte, iar economia facuta la bugetul de stat a fost de 100.000.000 de euro”, a declarat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii a adaugat ca specialistii din minister lucreaza la o reforma profunda la sistemul de protectie a persoanelor cu handicap, fiind nevoie de o interventie urgenta pentru modernizarea sistemului de evaluare. Mariana Campeanu a precizat ca sistemul de protectie a persoanelor cu handicap se bazeaza in prezent pe politici cu caracter reparatoriu care au incurajat protectia pasiva, iar sistemul de evaluare a fost reglementat abia In anul 2006.

* Disfunctionalitati in atributii *

O alta disfunctionalitate consta in faptul ca legislatia specifica a dezvoltat rolul si atributiile structurilor implicate, insa personalul implicat in evaluare nu a beneficiat de programe de instruire, de informatii si de exemple de buna practica. Ministrul a mai spus ca un alt aspect care urmeaza sa fie corectat se refera la faptul ca exista doua sisteme de evaluare care creeaza confuzii si suprapuneri, accentueaza birocratia si fac posibile eroarea umana si fraudarea.

Campeanu a mai aratat ca erorile si suspiciunile de frauda identificate cu privire la documentele medicale au condus la reevaluari care au generat supraIncarcarea activitatii de evaluare, iar persoanele cu invaliditate si cele cu dizabilitati nu beneficiaza de servicii sociale similare de Ingrijire, recuperare si integrare.

Ministrul Muncii a spus ca va prezenta un memorandum in Guvern, pentru ca se urmareste modificarea intregului sistem, inclusiv la nivel de institutii: “Vrem ca o persoana sa vina o singura data la evaluare, in fata unei singure comisii de evaluare. Ne dorim un punct unic de adresabilitate pentru evaluare. Aceasta reforma isi propune sa faca ordine in legislatie si, acolo unde exista diferente intre ordine de ministru sau intre prevederi din legi, sa se rezolvele problemele”.

Legea cadru a asistentei sociale prevede ca in domeniul persoanei cu handicap trebuia elaborata legislatia secundara pana la sfarsitul anului 2011, insa acest lucru nu a fost realizat nici pana in prezent.

Mariana Campeanu a recunoscut ca nu a fost elaborata legislatia secundara, motivand ca nu-si mai avea rostul in contextul in care Ministerul Muncii doreste reformarea intregului sistem. Ea a precizat ca nu crede ca lipsa acestei legislatii secundare creeaza disfunctionalitatile din sistem, ci mai degraba este vorba de dezinteresul celor care nu aplica legea.

Secretarul de stat responsabil de asistenta sociala, Codrin Scutaru, a avertizat toate structurile judetene cu atributii in domeniul persoanei cu handicap ca ministerul va manifesta toleranta zero fata de membrii comisiilor care nu respecta prevederile legale: “Exista zeci, sute de cazuri similare cu cele din Prahova. Sunt foarte multumit de cum a reactionat echipa din minister si cer si colegilor din directiile generale de asistenta generala si protectia copilului din judete sa aiba o reactie la fel de ferma. Ii anunt ca avem toleranta zero fata de cei care nu respecta prevederile legale”, a spus Scutaru.

Comentarii

comentariu

About the Author

-