Published On: vin, Mai 10th, 2013

Agricultorii nu au de ce sa se teama de seceta. Ministrul Constantin le spune ca totul este in ordine

Share This
Tags

* Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este optimist in privinta recoltei de grau si rapita * In privinta secetei anuntate de meteorologi pentru lunile iulie si august, demnitarul considera ca “suntem pregatiti din timp” *

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a afirmat ca exista premise ca la cultura de toamna lucrurile sa arate bine, la grau, la rapita. Si la capitolul suprafete irigate, ministru s-a laudat spunand ca anul acesta au fost irigate mai multe intinderi de teren agricol, ajungandu-se la 400.000 de hectare, iar pe viitor planurile de extindere vor continua, urmand ca lucrarile sa fie fiantate cu ajutorul fondurillor europene

“Toate aceste culturi arata bine. Pentru vara se anunta seceta, asa cum a fost si anul trecut. Avantajul fata de anul trecut este ca am avut timp sa ne pregatim si chiar din aceasta iarna am luat cateva masuri care cred eu ca sunt menite sa diminueze efectele unei secete, chiar si puternice. Pe termen scurt, trebuie sa stingem incendiile pe care le avem. Aici vorbim de seceta, nu de incendii. Vreau sa va spun ca am aprobat deja in guvern masuri care au facut ca astazi contractarile pentru zona de irigatii sa ajunga la peste 400.000 de hectare. Deci, iata ca, in zonele vulnerabile al seceta, anul acesta vom putea, la preturi mult mai mici pentru fermieri, pentru ca am redus si costurile pentru energie, sa putem sa intervenim, sa putem sa irigam si astfel sa combatem efectele secetei. Pe termen mediu, sigur ca am inceput cu fonduri europene. Nu avem fonduri de la bugetul de stat, trebuie sa le folosim inteligent pe cele europene pe care le avem. Numai anul trecut am alocat 100 de milioane de euro in repararea infrastructurii secundare, in statiile de punere sub presiune, infrastructurii secundare de irigatii. Anul acesta vom avea de asemenea masuri si fonduri europene, iar din 2014, pe noua alocare, vom pune accent pe refacerea in continuare a sistemului de irigatii”, a mentionat Daniel Constantin.

* Predictii ingrijoratoare pentru agricultura *

In luna martie, Ion Sandu, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), avertiza ca lunile iulie si august ale acestui an vor fi la fel de secetoase ca cele din 2012.

“In luna iulie, cantitatile de precipitatii vor fi mult sub normele climatologice, mai ales in partea de sud-est, sud si chiar vestul tarii. In luna august, prognoza meteo arata si mai rau. Cantitatile de precipitatii se pot situa sub normele climatologice, in sud-estul si sudul tarii. Si in luna septembrie, cantitatea de precipitatii se va situa sub norma climatologica”, a declarat Ion Sandu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-