Published On: mar, Mai 21st, 2013

Absolventi, atentie! Puteti beneficia de somaj daca nu v-ati gasit la timp un job

Share This
Tags

* Pentru a putea beneficia de prevederile Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, absolventii aflati in cautarea unui loc de munca trebuie sa se inregistreze in evidenta Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Braila, intr-o perioada de 60 de zile de la data absolvirii *

Inregistrarea absolventilor se va realiza la sediul AJOFM Braila, de pe B-dul Dorobantilor; la sediul Agentiei Locale Braila, din strada Sergent Tataru, nr. 2; la Puctul de Lucru Faurei sau la Puctul de Lucru Insuratei, in functie de localitatea unde isi au domiciliul. Odata ajunsi aici, absolventii vor prezenta urmatoarele documente: actul de identitate, in original si copie; adeverinta medicala cu mentiunea “apt de munca”; actul de absolvire a formei respective de invatamant,  in original si copie.

Daca intr-o perioada de 60 zile de la data absolvirii, nu au reusit sa se incadreze in munca pot solicita acordarea indemnizatiei de somaj, in conditiile in care nu urmeaza o forma de invatamant  la data solicitarii dreptului; nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indicatorul social de referinta, in vigoare in luna pentru care se face dovada. Se considera ca nu au reusit sau nu au putut sa se incadreze in munca daca fac dovada ca in perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-au inregistrat la agentia pentru ocuparea fortei de munca sau la furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati in conditiile legii, in vederea medierii pentru incadrarea in munca. Dovada inregistrarii la furnizorii de servicii se face cu o adeverinta eliberata de acestia prin care se certifica data inregistrarii persoanei in evidentele proprii.

“Din bugetul asigurarilor pentru somaj, absolventii pot beneficia de prime de incadrare si de stimulare a mobilitatii fortei de munca. Referitor la primele de incadrare, absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima egala cu valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii. Acest drept se solicita in termen de maximum 60 de zile de la data angajarii. Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei, cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicita in termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajari. Nu beneficiaza de drepturile prevazute anterior absolventii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de munca sau de serviciu; absolventii care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani; absolventii care la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant; absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca; absolventii pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata la data incadrarii in munca, conform legii, pe o perioada de cel mult 12 luni, iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza”, a declarat Monica Bratu, directorul executiv al AJOFM Braila.

* Alte avantaje pentru absolventi *

La capitolul stimularea mobilitatii fortei de munca, prima de instalare, neimpozabila, este egala cu de sapte ori nivelul indicatorului social de referinta, in vigoare la data instalarii. Aceasta se acorda persoanelor care in perioada in care beneficiaza de indemnizatii de somaj se incadreaza, cu program normal de lucru, pentru o perioada de cel putin 12 luni, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul. Prima se restituie integral de catre angajat daca, intr-o perioada mai mica de 12 luni, de la data incadrarii in munca, inceteaza raporturile de munca din motive imputabile lui. Prima de incadrare, neimpozabila este egala cu de doua ori nivelul indicatorului social de referinta, in vigoare la data acordarii. Se acorda persoanelor care in perioada in care beneficiaza de indemnizatii de somaj se incadreaza, cu program normal de lucru, pentru o perioada de cel putin 12 luni, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil. Prima se restituie integral de catre angajat daca, intr-o perioada mai mica de 12 luni, de la data incadrarii in munca, inceteaza raporturile de munca din motive imputabile lui.

Comentarii

comentariu

About the Author

-