Published On: vin, Mai 17th, 2013

ESEC TOTAL: “Armonia” Braila continua sa ramana in paragina

Share This
Tags

* La o luna dupa ce creditorii Centrului Comercial “Armonia” Braila anuntau ca au scazut pretul de vanzare a mall-ului, iata ca nici pentru suma de 15 milioane euro investitorii nu se inghesuie pentru a-l cumpara * Aflandu-se in situatia de a ramane cu “Armonia” pe “cap”, este posibil ca reprezentantii firmei creditoare sa recurga la scaderea pretului de achizitie *

Centrul comercial “Armonia” din Braila, care se afla in faliment, nu si-a gasit nici acum cumparatori, cu toate ca pretul de cumparare a fost redus la 15 milioane de euro, motiv pentru care adunarea creditorilor este nevoita sa gaeasca o alta strategie de vanzare a mall-ului, luandu-se in calcul inca o scadere a pretului.

La ultima sesiune de negociere directa organizata pentru vanzarea “Armonia Mall” nu au fost depuse oferte de preluare a afacerii, dupa cum sustin reprezentantii lichidatorului judiciar al mall-ului, Casei de Insolventa Transilvania (CITR). Investitorii interesati au putut depune ofertele pana pe 10 mai.

Dupa cum se stie, luna trecuta, creditorii Centrului Comercial “Armonia” din Braila, aflat in acest moment in faliment, au scazut pretul la care vor sa valorifice mall-ul cu peste 30%, insemnand 14,85 mil. euro. Asta in conditiile in care “Volksbank”, banca creditoare, are de recuperat 28 mil. de euro.

“Urmatorul pas in valorificarea <Armonia Mall> va fi decis de catre Adunarea Creditorilor. In perioada urmatoare va fi convocata o noua Adunare Generala a Creditorilor, in care se va decide strategia de continuare a valorificarii. Dupa aceea, actiunile de valorificare a mall-ului vor urma strategia adoptata. Exista interes pentru preluarea mall-ului, dar discutiile nu au fost concretizate prin intentii scrise pana in prezent. Adunarea Creditorilor poate decide inclusiv scaderea din nou a pretului de vanzare”, au adaugat reprezentantii CITR.

Casa de Insolventa Transilvania, lichidatorul judiciar al dezvoltatorului “Red Project Three”, intrat in faliment in 2011, a schimbat strategia de vanzare a proiectului Armonia Braila, dupa ce in primavara anului trecut nu a reusit sa gaseasca investitori dispusi sa plateasca 25 de milioane de euro pe proiect. Astfel, dupa mai multe licitatii competitive organizate pentru vanzarea mall-ului cu o suprafata inchiriabila de 29.500 metri patrati, in toamna trecuta CITR a trecut la vanzarea prin negociere directa, pornind de la acelasi pret.

“Armonia” Braila, investitie de 45 milioane de euro, a fost inchis in vara anului 2009, iar firma “Red Project Three”, dezvoltatorul proiectului, a intrat in faliment. Mall-ul este situat pe un teren de 20 de hectare, la marginea orasului Braila. Pe piata locala, prin negociere directa a fost vandut centrul comercial City Mall din Bucuresti. CITR a fost lichidator judiciar si in acest proiect, pentru care au fost organizate licitatii cu preturi pornind de la 33 milioane de euro, iar in final a fost vandut prin negociere directa pentru 17,3 milioane de euro catre omul de afaceri elen Ioannis Papalekas.

* Discutii peste discutii, dar niciun rezultat favorabil *

La sfarsitul lunii februarie, primarul Aurel Simionescu ne-a declarat ca a purtat o serie de discutii cu investitorii de la “Armonia” si ca acestia i-au spus ca nu pot sa mai faca nimic, pentru ca spatiul respectiv l-au pierdut, intrand in posesia bancii, in momntul in care au declarat faliment.

“Reprezentantii bancii ne-au trimis adrese prin care ne intrebau daca suntem interesati sa construim ceva in spatiul acela. Eu le-am spus ca nu am ce sa fac acolo, pentru ca este un spatiu foarte mare. Aici este o poveste lunga, pentru ca la inceput s-a vrut sa se faca un Mega Discount, apoi un depozit intermediar care sa foloseasca pentru toate magazinele din regiunea noastra. Dupa aceea au zis ca vor mai astepta si vor reveni cand piata va fi mai accesibila, pentru a relua activitatea, dar realizand o recompartimentare a imobilului de pe Sos. Focsani. Deocamdata, fiecare are cate o idee, dar nu pot face nimic momentan”, ne-a spus edilul.

Precizam ca proiectul “Armonia” din Braila a fost dezvoltat de grupul RED Management Capital, condus de omul de afaceri Andrew Stear. RED este un grup controlat de fondurile de investitii GED din Spania si Warburg Pincus din Statele Unite, care avea intentia sa dezvolte si numeroase alte proiecte, in orase precum Baia Mare, Satu Mare, Constanta, Iasi sau Giurgiu. Toate aceste proiecte au fost blocate, iar o parte din ele au ajuns, de asemenea, in insolventa sau faliment.

Comentarii

comentariu

About the Author

-