Published On: joi, Mai 30th, 2013

“Ziua Mondiala fara tutun” sarbatorita pe 31 mai

Share This
Tags

* In fiecare an, la data de 31 mai, Organizatia Mondiala a Sanatatii celebreaza “Ziua mondiala fara tutun”, subliniind riscurile de sanatate asociate consumului de tutun si promovand politicile sociale de reducere a consumului *

Pe baza unei cercetari efectuate pe un esantion de peste 440.000 de persoane, pe durata unei perioade medii de 11 ani, fumatul provoaca 80% dintre tumorile de la plamani si laringe, si intre 20% si 50% dintre celelalte tumori respiratorii, digestive sau ale tractului urinar. Din esantionul mentionat, peste 14.000 de persoane au dezvoltat, in perioada mentionata, o tumoare legata de fumat.

Provocate direct de fumat sunt 25% dintre formele de cancer la ficat, 14% dintre cele de la ovare si 8% dintre cele de rinichi, mai arata studiul, ale carui concluzii au fost prezentate astazi de Institutul mentionat, cu ocazia Zilei mondiale impotriva tutunului, care este marcata vineri, 31 mai.

Acesta face parte dintr-un proiect european de cercetare asupra cancerului si nutritiei, efectuat asupra persoanelor provenite din 10 tari europene, recrutate in anii 90, si urmarite de-a lungul timpului, cu observatii asupra stilului de viata, obiceiurilor alimentare, exercitiilor fizice sau consumului de tutun.

La nivel global, consumul de tutun omoara anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumatori, expusi fumatului pasiv. Este important ca acest fenomen sa fie combatut, deoarece se estimeaza ca, pana in anul 2030, se va ajunge la o crestere a mortalitatii, de la 6 milioane, la 8 milioane de oameni in fiecare an, in special din tarile cu venituri mici si medii.

Scopul cel mai important pentru marcarea acestei zile este de a contribui la protejarea generatiilor prezente si vitoare, nu numai din punctul de vedere al consecintelor medicale, dar si al celor sociale, de mediu si economice cauzate de consumul de tutun, dar si fumatului pasiv.

De asemnea, la nivel global, consumul de tutun este cea de-a doua cauza de mortalitate, dupa hipertensiune, acesta fiind in momentul de fata responsabil de moartea unui adult din 10. Organizatia Mondiala a Sanatatii a instituit Ziua Mondiala fara Tutun in anul 1987 pentru a atrage atentia asupra riscurilor consumului de tutun si a efectelor sale letale.

Conform ultimului Studiu in Populatia Generala privind prevalenta consumului de droguri la nivel national, realizat de Agentia Nationala Antidrog in anul 2010, au reiesit urmatoarele date privind fumatul produselor din tutun: in scadere fata de anul 2004 si in crestere fata de 2007, fumatul produselor din tutun inregistreaza cel de-al doilea nivel al prevalentei consumului de droguri in populatia Romaniei: mai mult de jumatate dintre cei intervievati (56,9%) au fumat cel putin o data de-a lungul vietii, in ultimele 30 de zile, au declarat ca fumeaza o treime dintre subiecti (30,3% – in scadere fata de studiile anterioare: 36,5%, respectiv 33,7%), iar unul din patru (24,7%) ca a fumat zilnic.

Comparativ cu studiile anterioare, se observa: pe grupe de varsta pentru 35 – 44 de ani, cea mai mare valoare pentru consumul de-a lungul vietii (63,4%) si crestere fata de studiul anterior, din 2007; pentru grupa de varsta 15 – 24 de ani, continua scaderea prevalentei celor care au fumat cel putin o data de-a lungul vietii, iar pentru 25 – 34 de ani se inregistreaza, ca si in 2004 si 2007, cele mai mari valori pentru consumul recent (35,8%) si consumul actual (35,5%).

Raportul intre populatia fumatoare de sex masculin si cea de sex feminin ramane de aproximativ 2:1. Pentru respondentii care au declarat ca au fumat in ultimele 30 de zile nu se observa diferente majore. Intre rezultatele celor trei studii in privinta numarului de tigari fumate zilnic media varstei de debut pentru consumul de tutun are aceeasi tendinta: o scadere a pragului mediu de debut pentru generatia tanara (15 – 34 ani), in raport cu generatia adulta (35 – 64 ani) si cu valoare mai mica pentru persoanele de sex masculin (in 2010 – 17,57 ani), fata de cele de sex feminin (in 2010 -19,46 ani).

Comentarii

comentariu

About the Author

-