Published On: Soare, Apr 28th, 2013

Ziua Veteranilor de Razboi sarbatorita la Braila

Share This
Tags

* In fiecare an, pe data de 29 aprilie se sarbatoreste Ziua Veteranilor de Razboi, in semn de pretuire si respect pentru ca au cunoscut pericolele campului de lupta, au dat repetate probe de spirit de jertfa si au servit cu devotement tara *

In anul 1902 fostul rege Carol I a instituit titlul de veteran de razboi prin Decret Regal, motiv pentru care, Guvernul Romaniei a decis ca in fiecare an, la data de 29 aprilie sa se sarbatoreasca “Ziua veteranilor de razboi”.

In cadrul sedintei Comitetului Consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice, reprezentantii Asociatiilor Veteranilor de Razboi din Braila au prezentat programul pe care il vor desfasura pe data de 29 aprilie, cu ocazia Zilei Veteranilor de Razboi.

“Asa cum am procedat si in anii trecuti, vom sarbatori si anul acesta ziua dedicata veteranilor de razboi. Vor participa oficialitatile locale la intalnirea cu veteranii si vaduvele celor decedati. Pe langa problemele strict legate de drepturile si facilitatile ce se acorda veteranilor, vom avea in vedere evidentierea unor activitati desfasurate de primariile din mediul rural menite sa sprijine persoanele varstnice”, a declarat Gheorghe Bute, presedinte UVRUV Braila.

Comitetul de conducere a Asociatiei Veteranilor de Razboi din MAI, filiala Braila s-a intrunit pe data de 7 aprilie si a hotarat ca din bugetul lor sa acorde un ajutor material la opt membrii care se afla in dificultati: “Pe data de 22 aprilie i-am convocat pe membrii nostri la o adunare festiva, unde le-am adus la cunostinta ultimele noutati primite de la Asociatia Veteranilor de Razboi, MAI Bucuresti”, a declarat Maria Grama, presedintele Asociatiei Veteranilor de Razboi din MAI, filiala Braila.

Pentru a sarbatori ziua dedicata Zilei Veteranilor de Razboi vor fi organizate mai multe actiuni. Se va trimite pentru publicare la Observatorul militar o informare cu activitatea Filialei Braila, desfasurarea unui simpozion impreuna cu garnizoana si cadrele in rezerva. Ziua Veteranilor de razboi va fi sarbatorita in localitatea Tufesti, avand invitati primarii si veteranii din localitatile invecinate, impreuna cu fanfare garnizoanei, cadrele in rezerva si cultul eroilor. La sfarsitul evenimentului se vor depune coroane la monumentele eroilor.

“Este dureros, ca dupa 23 de ani de la infiintarea ANVR randurile noastre s-au subtiat dramatic. Din peste 800.000 de invalizi si veterani de razboi, mai sunt in viata 45.000 veterani, 3.500 invalizi si peste 120.000 vaduve de razboi si vaduve de veterani de razboi.

In evidenta filialei Braila, din 16.000 de veterani, cati erau la infiintare in anul 1991, mai sunt in viata 2.888”, a declarat Sandu Temistocle, presedinte ANVR Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-