Published On: mar, Apr 30th, 2013

Ziua de 1 Mai – sarbatorita inainte si dupa anii ‘89

Share This
Tags

* Inca din 1889, pe 1 Mai se sarbatoreste Ziua Internationala a Muncii, care are la baza reducerea normei zilnice de lucru la opt ore * In tarile comuniste, aceasta zi a fost transformata intr-o sarbatoare de stat insotita de defilari propagandistice, in cinstea conducatorilor * Dupa 1989, 1 Mai a revenit la semnificatia initiala, o zi libera pentru oamenii muncii, unii privind cu nostalgie la vremurile trecute *

Mai este o saptamana pana la Sarbatorile Pascale, insa tot romanul nu uita de vestita zi de 1 Mai muncitoresc. De ani multi, aceasta zi este motiv de sarbatoare. Pe vremea lui Nicolae Ceausescu, cu mic, cu mare, cetatenii tarii participau la diverse manifestari artistice. Din program nu lipsea celebra parada de muncitori imbracati ca la zi mare, pionieri si soimi ai patriei care scandau lozinci de preamarire si inaltau pancarte uriase. Totul se intampla in numele poporului roman si al lui Nicolae Ceausescu. Asa se desfasura 1 Mai muncitoresc inainte de ‘89.

In Romania, aceasta zi a fost sarbatorita pentru prima data de catre miscarea socialista, in 1890. In perioada regimului comunist, 1 Mai era motiv de propaganda si manifestatii uriase. Muncitori, tarani, intelectuali sau elevi, cu totii se strangeau pentru a demonstra in sincron prin fata autoritatilor.

In perioada comunista, evenimentul era marcat de defilari grandioase. Ziua de 1 Mai era momentul in care se prezentau realizarile marete ale Partidului Comunist Roman. Nicolae Ceausescu, Elena Ceausescu si ceilalti reprezentanti din conducerea de partid si de stat erau intampinati cu “sentimente de inalta pretuire si dragoste fierbinte ale intregului popor”.

La Braila, prichindeii de la gradinita (soimii), cei din ciclul primar si gimnazial (pionierii), liceenii (UTC-istii) participau la activitati cultural-artistice, unii dintre ei le desfasurau in curtea unitatilor de invatamant, altii mergeau pe Stadionul Municipal. Pe acea vreme, aceasta zi era una de o importanta majora, ca si cea de 23 August, care se serba cu acelasi mare fast.

Dupa Revolutie, 1 Mai a devenit simpla traditie sau, mai degraba, amintire. Astazi, noi sarbatorim la mare, la munte, cu mici, cu bere si poate doar cu o scurta dezbatere despre vremurile demult apuse.

* Scurt istoric al zilei de 1 Mai *

Pana in 1989, in tarile foste comuniste, ziua de 1 Mai a fost transformata intr-o sarbatoare de stat insotita de defilari propagandistice. Regimurile comuniste incercau sa instrumenteze politic o veche traditie a miscarii muncitoresti internationale. In Romania, de 1 mai autoritatile organizau manifestatii uriase, coloanele de muncitori in tinute festive fiind nevoite sa scandeze lozinci si sa poarte pancarte uriase cu osanale adresate conducatorilor.

Cu prilejul zilei de 1 Mai, si organizatiile de partid, de tineret, de sindicate si de femei, organele de conducere ale unitatilor economico-sociale din judet felicitau colectivele de oameni ai muncii pentru rezultatele obtinute, urandu-le “noi succese in indeplinirea indicatorilor de plan si a angajamentelor asumate in intrecerea socialista pe acest an, pe intregul cincinal”. Dupa participarea la diferitele manifestari si cuvantari prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Mai, participantii, si nu numai, plecau la iarba verde sa se relaxeze, cu mici si bere. Pentru ca in restul anului nu se prea gaseau mici in comert sau erau rationalizati, iar berea era o marfa destul de greu de gasit.

Comentarii

comentariu

About the Author

-