Published On: lun, Apr 8th, 2013

VIDEO: Un brailean si-a facut o ferma in cimitirul evreiesc. Vezi aici ce spun vecinii acestuia

Share This
Tags

*Un brailean a transformat un cimitir evreiesc in casa, gradina si cotet pentru gaini, nepasandu-i ca acel loc este un monument istoric, in care odihnesc zeci de inaintasi ai actualei comunitati israelite*

La intersectia strazii Grivitei cu strada Dianei se afla Cimitirul Israelit Vechi, aflat in proprietatea Comunitatii Evreiesti din Braila.

In acest loc nu se mai fac inmormantari din anul 1940, insa doar monumentele funerare au fost mutate in cimitirul de pe strada Zambilelor, ramasitele pamantesti ramanand in acelasi loc.

Pe zidurile cimitirului din zona Piata Mare, inca se afla afisata o placa, care aminteste de importanta istorica a locatiei: "Cimitirul Evreiesc-monument istoric al Comunitatii Evreilor din Braila".

In cimitir, peste osemintele evreilor, paznicul, angajat de Comunitatea Israelita, a construit o baraca in care locuieste el si sotia sa, atunci cand vin sa lucreze terenul, pe care au plantat flori si legume.

In curte se gasesc si mai multe cotete pentru gaini, fiare vechi, dar si un gratar, toate pazite de trei caini, gardul monumental fiind acoperit cu tabla, pentru ca sa nu se vada din strada ceea ce se afla in interior.

"Eu stiu ca are grija de cimitir. Vine, pleaca, sta cateva ore, locuieste pe Stefan cel Mare. E la pensie barbatul asta, are peste 50 de ani. Stiam ca e cimitir, dar ce face el aici, planteaza legume, e o batjocora", ne-a declarat Moldoveanu S. , proprietara unei case din apropierea cimitirului.

Un alt brailean ne-a precizat ca, desi il vede zilnic pe barbat cum intra in cimitir, nu stia ca si-a construit o baraca in interior.

"Eu credeam ca ingrijeste mormintele, ca se ocupa de cimitir, nu ca are gaini. Acum am vazut. Sunt de-a dreptul socat, nu imi vine sa cred. Daca ne batem joc si de morti, ce sa mai zic", a mentionat Dragan A., un locuitor de pe strada Mihai Bravu.

Conducerea Comunitatii Israelite din Braila nu a dorit sa comenteze aceasta situatie.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-