Published On: mar, Apr 23rd, 2013

VIDEO: Secretele organizatiei religioase din Braila, unde exista femei-preot

Share This
Tags

Ieri, Infobraila va prezentat un reportaj care scotea la suprafata secretele unui asezamant monahal de la marginea Brailei, in apropierea manastirii ortodoxe "Sf. Pantelimon", in care maicile savarsesc slujbe religioase si intra in Sfantul Altar, intocmai ca un preot.

Manastirea seamana izbitor cu una ortodoxa, insa calugaritele de la “Inaltarea Sfintei Cruci” nu dau ascultare de Arhiepiscopul Dunarii de Jos, Casian.

Desi canoanele Bisericii Ortodoxe Romane spun clar ca intrarea calugaritelor in Sfantul Altar este strict legata de aprinderea candelelor si a lumanarilor sau de intretinerea curateniei, in manastirea de la marginea orasului, femeile care au primit votul monahal tin slujbe religioase si intra, fara nici o retinere in Sfantul Altar.

Femeile apartin gruparii religioase “Rugul Aprins”, a carui lider, George Vasii, s-a spanzurat la Braila, cu o bucata de perdea, in anul 2001, la varsta de 66 de ani. Barbatul avea la data decesului peste 40 de sustinatori in judetul Braila si a fost cunoscut drept sotul maicii Veronica, fosta stareta a Manastirii Vladimiresti din Galati.

George Vasii s-a nascut pe 23 iunie 1935 la Constanta, intr-o familie de crestini devotati, ctitori ai Manastirii Tudor Vladimirescu din Galati. Astfel, tanarul ajunge sa o intalneasca pe Veronica Gurau, intemeietoarea si stareta manastirii.

Maicuta Veronica a devenit cunoscuta datorita neobisnuitelor vedenii pe care le-a avut si despre care s-au scris numeroase carti. Veronica a fost arestata si inchisa de regimul comunist, la fel ca George Vasii, adept al miscarii Rugul Aprins de la manastirea Antim. Dupa eliberare, pe 5 decembrie 1964 cei doi se casatoresc, intre cei doi existand o diferenta de varsta de 13 ani. De profesie arhitect, George este scos la pensie abuziv, in 1977, ca bolnav mintal.

In ianuarie 1990, maicuta primeste aprobarea de a prelua manastirea din Galati si o luna mai tarziu are loc prima Liturghie de dupa desfiintare. Este vizitata de numeroase personalitati ale vremii, printre care generalul Stefan Gusa, Petre Roman, Patriarhul Greciei, numerosi ierarhi atat ortodocsi cat si catolici. In acest timp, George Vasii se muta din Bucuresti la Braila, pentru a putea fi mai aproape de maica Veronica, de care divortase.

Vasii s-a spanzurat, in conditii misterioase, la Braila, in 2001, intr-un imobil de pe Bulevardul Independentei nr. 267. Barbatul a fost gasit intr-o camera, in care peretii erau inscriptionati cu desene ciudate. In scrisoarea de adio Vasii isi motiva gestul spunand ca s-a saturat de viata si de propria fatarnicie.

Pe pereti erau inscriptionate mesaje ce contineau referiri la Iisus, putere, dreptate, dar si sintagme ce tineau de religia budista.

Calugaritele de la “Rugul Aprins” se remarca purtand aceleasi vesminte ca si maicile ortodoxe, insa se inchina cu ajutorul rozariilor, la fel ca cele din imaginile surprinse de Infobraila.

Unele dintre maici au fost retinute in anul 2008, la Iasi, in timp ce deranjau slujba de intronizare a mitropolitului Teofan al Moldovei. De asemenea si in Braila acestea, de-a lungul timpului, au adresat injurii Arhiepiscopului Casian al Dunarii de Jos in timpul slujbelor pe care acesta le oficia. In 2010, la Slobozia, aproximativ 10 maicute din Braila au intrat intr-o biserica, strigand lozinci impotriva marilor fete bisericesti prezente la slujba.

Organizatia “Rugul Aprins” a luat fiinta la manastirea Vladimiresti , iar apoi s-a extins in Galati si Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-