Published On: vin, Apr 26th, 2013

Veste SOC pentru 200.000 de fermieri: Daca nu se asociaza, nu vor subventiile

Share This
Tags

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Achim Irimescu, a facut o declaratie “soc” care ii vizeaza pe fermieri. Vestea i-a pus pe jar pe 200.000 de fermieri, care si-ar putea pierde subventiile. In aceste conditii, suprafata minima pentru acordarea subventiei ar putea sa creasca de la un hectar, cat este in prezent, la 1,5 hectare.

“In urma unor analize serioase am ajuns la concluzia ca va trebui sa marim plafonul minim de la un hectar la 1,5 hectare la suprafetele eligibile, respectiv de la 0,3 la 0,5 hectare/lot daca sunt separate pe loturi. Este adevarat ca 200.000 de fermieri vor pierde subventia din cauza masurii cu hectarul si 400.000 vor iesi din sistemul de plati in urma cresterii lotului minim, dar altfel nu putem sa-i obligam pe micii fermieri sa se asocieze. Va fi un an in care vor pierde subventia, apoi se vor asocia si astfel vor deveni din nou eligibili”, a precizat Achim Irimescu.

Explicatia oferita de Achim Irimescu a fost necesitatea comasarii si asocierii fermierilor. Practic, cei care detin terenuri si nu intrunesc suprafata minima admisa la plata vor trebui fie sa investeasca si sa achizitioneze sau sa arendeze teren agricol, fie sa se asocieze. In felul acesta, masura cu suprafata minima este un instrument util.

Comentarii

comentariu

About the Author

-