Published On: lun, Apr 1st, 2013

Ultimele aplauze pentru maestrul Bujor Macrin

Share This
Tags

Marele actor a parasit vineri scena vietii in ropote de aplauze dar si cel mai important rol din cariera sa. Inmormantarea a avut loc la Cimitirul “Sf. Constantin”, unde Bujor Macrin a fost condus pe ultimul drum de sute de braileni, dar si de catre colegi de scena, prieteni si reprezentanti ai autoritatilor locale.

Slujba religioasa a avut loc la Biserica “Sf. Arhangheli” din centrul orasului. Sicriul a fost purtat pe umeri de catre actorii teatrului brailean, discipoli ai marelui maestru, vizibil indurerati de trecerea lui in nefiinta.

Printre personalitatile care au participat la inmormantare s-au numarat viceprimarul Brailei, Doinita Ciocan, directorul Centrului de Creatie, Maria Puscasu, directorul Muzeului Braila, Ionel Cindea, PR-ul Teatrului “Maria Filotti”, Rodica Antonescu, profesorul universitar, George Coman.

Sicriul cu trupul neinsufletit al actorului-decedat vineri seara, la varsta de 70 de ani, dupa o lunga suferinta, a fost depus, sambata, in foaierul Salii Studio a Teatrului “Maria Filotti”, unde cei care l-au cunoscut si l-au indragit i-au putut aduce un ultim omagiu.

Brailean prin adoptie, Bujor Macrin s-a nascut in Bucuresti, la data de 13 mai 1942 si a absolvit in anul 1966 Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografie “I.L. Caragiale”, la clasa Eugeniei Popovici. Imediat dupa terminarea studiilor a devenit angajatul Teatrului “Maria Filotti”.

De-a lungul impresionantei sale cariere, actorul a interpretat peste 100 de roluri pe scena teatrului din Braila. Printre piesele de teatru in care s-a remarcat prin inegalabilul sau talent, amintim: “Cui i-e frica de Virigina Woolf”, “Vanzatorul de iluzii”, “Madame de Sade”, “Micuta Dorothy”, “Romeo si Julieta”, “Vespasian al-II-lea”.

Maestrul Macrin a fost si regizor de teatru, cele mai cunoscute spectacole regizate fiind: “Vainusa cel viteaz”, “Hangita”, “Profesorul indragostit”.

In cariera sa, actorul s-a intersectat si cu platourile de filmare, jucand in filme ca: “Cei care platesc cu viata” (1988), “Patul conjugal” (1992) sau “Cel mai iubit dintre pamanteni” (1992). In filmul “Cel mai iubit dintre pamanteni”, regizat de Serban Marinescu, Bujor Macrin a facut parte dintr-o distributie grandioasa, alaturi de nume mari ale teatrului si filmului romanesc: Stefan Banica, Maia Morgenstern, Gheorghe Dinica, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Emil Hossu, Tora Vasilescu.

In urma sa Bujor Macrin a lasat suferinta in sufletele tuturor celor care l-au cunoscut atat pe scena cat si in viata personala. Ca om de cultura, iubitor al teatrului, s-a implicat in promovarea aceastei activitati infiintand chiar si o scoala de teatru in Braila.

Primarul municipiului, Aurel Simionescu ne-a marturisit indurerat ca Braila a pierdut un om cu o adevarata valoare in treatrul romanesc.

“A fost bolnav, stiam de asta, insa mereu exista speranta ca se va face bine si viata va merge inainte. Este o pierdere deosebita, un om care a facut 50 de ani teatru la Braila. Din pacate viata nu da o alta sansa oamenilor buni. Dumnezeu sa-l ierte!”, a declarat primarul municipiului Braila, Aurel Simionescu.

Fostul director al Teatrului “Maria Filotti”, Veronica Dobrin, si-a exprimat regretul fata de trecerea in nefiinta a actorului Bujor Macrin, precizand ca personalitatea maestrului a marcat profund teatrul romanesc.

“Cand spui Teatrul “Maria Filotti”, spui Bujor Macrin. Bujor a fost si va ramane o emblema a teatrului brailean, un indrumator de generatii, un profesionist desavarsit. Marele merit al maestrului este, de departe, faptul ca nu a parasit Braila, desi talentul sau era recunoscut la nivel national”, ne-a declarat Veronica Dobrin.

Comentarii

comentariu

About the Author

-