Published On: mie, Apr 24th, 2013

Tot mai putini fermieri isi dau interesul pentru agricultura

Share This
Tags

In cadrul sedintei Colegiului Prefectural, Daniela Militaru, directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura – Centrul Judetean Braila, a subliniat faptul ca din ce in ce mai multi fermieri braileni isi manifesta dezinteresul vis-a-vis de dezvoltarea sectorului agricol.

“Desi se dau bani, brailenii nu se inghesuie sa depuna cereri pentru a intra in posesia de fonduri europene sub forma de subventii. Subventia pe suprafata agricola s-a platit integral fermierilor, cu exceptia pachetelor pe care le-au accesat, adica Pachetul P5 – ecologica, P7 – gasca cu gatul rosu, dar si cei care au accesat masurile de a cultiva sfecla, inclusiv plata suplimentara pentru zahar. Potrivit informatiilor de la APIA Central, in maxim 2 saptamani, si pentru aceste masuri se vor face platile. Pe sectorul zootehnic, s-au facut in proportie de 92% platile pentru bovine, ovine s ciaprine, urmand sa se plateasca integral platile la bovine defavorizata. Vis-a-vis de subventia pentru motorina, s-a achitat, saptamana trecuta, trimestrul al patrulea, ramanand in instanta 70% din trimestrul al treilea si se incearca sa se gaseasca sumele aferente pentru achitarean integrala si a trimestrului al treilea. Astfel, intregul an 2012 va fi platit tot, la capitolul motorina. Pe bunastare, se elibereaza pentru pasari si porci adeverinte pentru credite pentru fermierii implicati care au accesat aceste masuri”, a precizat Daniela Militaru, sefa de la APIA Braila.

In ceea ce priveste ajutorul oferit de APIA Braila fermierilor, aceasta consta in acordarea de asistenta si primirea de cereri.

“La subventia pe suprafata, termenul de depunere este 15 mai, fara penalitati, si 9 iunie, cu penalitati. Un numar de 15.000 de fermieri sunt asteptati la APIA pentru a-si depune cererile pentru anul acesta. Concomitent cu plata pe suparfata, se primesc dosarele pentru caprine si ovine, termenul limita fiind 30 mai. Aflandu-ne in aprilie, e ingrijorator ca din 1.600 de fermieri care au accesat anul trecut aceste subventii, la ora actuala au venit doar 600 de fermieri. Restul 1.000 tre eiubsa vina in 4 zile lucratoare, dar noi am lucrat si sambetele si avem o problema. Ei nu vin. Incercam si sambata si duminica sa asiguram prezenta la serviciu pentru a nu ramane oamenii fara aceste declaratii, tinand cont ca in perioada 1-6 mai suntem liberi. Aceeasi problema o avem si la subventia pe suprafata agricola, in sensul ca dintr-o suprafata de 340.000 hectare declarate anul trecut, la acest moment, tinand cont de mai sunt 2 saptamani de depuneri a cererilor, nu s-au declarat decat 70.000 ha, deci 270.000 nu sunt inca declarate”, a mai zis Daniela Militaru.

Comentarii

comentariu

About the Author

-