Published On: vin, Apr 12th, 2013

Sucurile vor fi etichetate corect

Share This
Tags

* Denumirile comerciale ale sucurilor din fructe ar putea disparea, ele fiind inlocuite fie cu expresii precum „diverse fructe”, fie cu denumiri straine precum „vruchtendrank”, pentru nectar sau „arfblemost”, pentru sucul de mere fara adaos de zahar *

De asemenea, continutul de suc sau de piure de fructe urmeaza sa creasca in cazul nectarului, cu minime cuprinse intre 25 si 50%, in functie de fructul folosit.

Toate acestea vor fi cuprinse in legislatia privind natura, compozitia, fabricarea si etichetarea sucurilor din fructe si ale altor produse similare destinate consumului uman, care urmeaza sa fie modificata printr-un ordin al Ministerului Agriculturii impreuna cu cel al Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Astfel, producatorii vor fi obligati sa-si denumeasca produsele in functie de lista fructelor utilizate,enumerate in ordine descrescatoare, dupa volumele de suc de fructe sau de piure incluse.

“In cazul sucurilor obtinute din doua sau mai multe tipuri de fructe, cu exceptia cazului in care se utilizeaza suc de lamaie si/sau suc de lamaie verde denumirea produselor este alcatuita dintr-o lista a fructelor utilizate, enumerate in ordine descrescatoare in functie de volumele de suc de fructe sau de piure incluse, astfel cum se mentioneaza in lista ingredientelor” , se arata in proiectul legislativ al Ministerului Agriculturii.

In ceea ce priveste produsele obtinute din trei sau mai multe tipuri de fructe, mentionarea celor utilizate poate fi inlocuita fie cu expresia ”diverse fructe” sau cu un text similar, ori cu numarul celor incluse in bautura.

In plus, eticheta sucului de fructe concentrat care nu este destinat livrarii catre consumatorul final, include o mentiune care indica prezenta si cantitatea adaugata de suc de lamaie, de suc de lamaie verde sau de agenti acidifianti autorizati.

Mentiunea trebuie sa fie prezenta pe ambalaj sau pe o eticheta aplicata sau intr-un document insotitor.

* Etichetarea actuala, pana in 2015 *

Produsele introduse pe piata sau etichetate in alt mod inainte de 28 octombrie 2013 vor mai putea fi comercializate pana la 28 aprilie 2015.

De asemenea, de la 28 octombrie 2016, va disparea de pe eticheta mentiunea “nu contine adaos de zaharuri”.

* Mentiunea fara zahar *

Mentiunea conform careia nu s-au adaugat zaharuri la nectarul de fructe sau orice alta precizare care i-ar putea da de inteles acest lucru consumatorului poate fi introdusa doar in cazurile in care produsul nu contine niciun adaos de mono- sau dizaharide sau orice alt aliment folosit pentru indulcire, inclusiv indulcitori.

Daca nectarul contine zaharuri in mod natural, mentiunea „contine zaharuri prezente in mod natural” ar trebui sa apara de asemenea pe eticheta.

Comentarii

comentariu

About the Author

-