Published On: mie, Apr 17th, 2013

Sturionii, pe cale de disparitie

Share This
Tags

*Sturionii din Dunare, o specie pe cale de disparitie, pestii sunt in atentia oficialilor din UE*

In cadrul celei de-a treia reuniune (11-12 aprilie) a Grupului de Actiune pentru Conservarea Sturionilor (Danube Sturgeon Task Force) de la Munchen, care a reunit reprezentanti guvernamentali si experti din noua tari din bazinul Dunarii, s-a avut in discutie strategia si implementarea Programului „Sturion 2020” pentru salvarea acestor specii si protejarea lor, atat in Dunare, cat si in bazinul Marii Negre. Masurile discutate vizeaza aspecte de protectia mediului, cat si initiative pentru dezvoltarea socio-economica a comunitatilor de pescari, grav afectate de interdictia pescuitului de Sturioni.

“Din cele 26 de specii de pesti cu valoare comerciala, care traiau aici odinioara, nu au mai ramas decat cinci”, se arata intr-un comunicat al Mare Nostrum.

Concluzia unanima a participantilor a fost ca interzicerea pescuitului fara oferirea de alternative a fost un esec, iar singurul mod de a rezolva problema braconajului cu plase si curent electric, este colaborarea cu localnicii si implicarea lor in protejarea sturionilor.

In Dunare si Marea Neagra mai traiesc cinci specii de sturioni: cega, morun, nisetru, patruga si viza, despre care specialistii spun ca toate sunt in pericol de disparitie. In plus, acesti pesti sunt valorificati economic pentru carne, clei si icrele negre. De asemenea, specialistii spun ca prezenta lor reprezinta barometrul unui ecosistem sanatos.

Circa 60.000 de tone de deseuri industriale sunt deversate anual prin raurile care se varsa in Marea Neagra.

In Romania, Turcia, Rusia, Ucraina, Georgia si Bulgaria, se arunca deseurile solide pe tarm iar apele menajere deversate, cu mari cantitati de substante organice, au determinat fenomenul de „inflorire a apelor”, care a dus la moartea multor specii de pesti nu doar a Sturionilor, delfini si alte organisme marine.

“O mare contributie la poluarea marii o au si cele 3 fluvii care se varsa in Marea Neagra – intre care si Dunarea – si care vehiculeaza circa 60.000 de tone de deseuri industriale pe an.

Comentarii

comentariu

About the Author

-