Published On: mar, Apr 9th, 2013

Soferii sunt indemnati sa previna accidentele rutiere

Share This
Tags

* Pe parcursul trimestrului I al anului 2013, politistii Serviciului si Biroului Rutier au efectuat cercetarea la fata locului în urma producerii a 15 accidente rutiere grave, soldate cu 14 raniti grav si 5 persoane care nu au supravietuit *

În anul 2012, în aceeasi perioada, au avut loc un numar de 26 de accidente rutiere grave, soldate cu 6 persoane decedate si 23 ranite grav.

Din totalul accidentelor produse, 6 au fost în municipiu, fiind înregistrate 5 victime accidentate grav si una decedata, si 9 în judet, soldate cu 9 accidentati grav si 4 morti.

Cauzele frecvente care au dus la producerea evenimentelor rutiere au fost depasirea neregulamentara, care a dus la producerea a 3 accidente rutiere, soldate cu 3 raniti grav si 3 persoane decedate, traversarea neregulamentara, care a generat 3 accidente rutiere, soldate cu 3 raniti grav si o persoana decedata, si conducerea pe contrasens, care a generat 3 accidente rutiere, cu doua persoane ranite grav si una decedata.

Soferii autovehiculelor care au cauzat accidentele au fost 41 braileni si 4 aflati în tranzit (9 amatori si 6 profesionisti).

Cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs în zilele de marti (4 accidente cu 3 raniti grav si un decedat), joi (4 accidente cu 4 persoane ranite grav si una decedata) si vineri (3 accidente cu o persoana decedata si 3 ranite grav).

Cu preponderenta, accidentele au fost înregistrate în intervalul orar 12:00-18:00 (5 accidente soldate cu 4 raniti grav si doi decedati) si 00:00-06:00 (4 accidente cu 4 raniti grav si 3 decedati).

Pentru prevenirea acestor evenimente, politistii braileni recomanda conducatorilor auto sa adapteze viteza de deplasare la conditiile de drum si trafic, sa pastreze în mers distante suficiente fata de celelalte autovehicule din trafic, pentru a putea opri în conditii depline de siguranta, atunci cand se impune, sa sporeasca atentia si sa se asigure suficient la efectuarea manevrelor de depasire si în apropiere de trecerile pentru pietoni, sa foloseasca luminile din dotarea autoturismelor, atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte, ploaie abundenta sau ceata densa. Deasemenea soferii trebuie sa respecte normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent ca este vorba despre pietoni sau alte vehicule, sa foloseasca centura de siguranta care poate salva viata în caz de accident, sa nu foloseasca telefonul mobil în timp ce conduc, daca nu au sistem “hands-free”.

Conducatorii auto trebuie si sa evite sa se angajeze cu pasagerii în discutii care pot distrage atentia de la drum, sa nu conduca sub influenta bauturilor alcoolice, sa nu conduca în conditii de oboseala, sa opreasca din cand în cand, pe parcursul traseului de maxim 300 de km, pentru destindere si refacere a fortelor. Deasemenea trebuie sa acorde un plus de atentie conducerii prin intersectiile nedirijate, la depasirea mijloacelor de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care ruleaza, pentru a putea în orice moment manevra si opri în deplina siguranta autoturismul, daca situatia o impune!

Soferii nu trebuie sa uite ca depasirea limitelor legale de viteza si viteza neadaptata la conditiile de trafic reprezinta unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice, viteza determina cresterea distantei de franare necesara opririi autovehiculului în siguranta si agravarea consecintelor accidentelor rutiere indiferent de cauza.

Comentarii

comentariu

About the Author

-