Published On: Soare, Apr 21st, 2013

Se schimba regulile admiterii la facultate

Share This
Tags

*Pentru Admiterea 2013 Ministerul Educatiei a reintrodus mediile din liceu in sistemul de admitere la facultate*

Ministerul Educatiei a decis sa schimbe din nou metoda de admitere la facultate pentru anul acesta, revenind la posibilitatea universitatilor de a-si alege viitorii studenti si pe baza mediilor obtinute in liceu, considerate irelevante de conducerea ministerului din 2012, deci nu doar a notelor de la Bac. Decizia finala ramane insa la nivelul universitatilor.

La admiterea la facultate de anul acesta, universitatile  vor avea dreptul sa ia in calcul si notele obtinute de candidati in anii de liceu, se arata intr-un ordin al Ministerului Educatiei.

Acesta prevede ca “la calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenta si de master pot fi luate in considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, licenta si/sau notele din anii de studii, dupa caz, conform propriei metodologii”.

Se revine astfel la sistemul de admitere dinainte de 2012, cand ministrul Educatiei de atunci, Catalin Baba, a decis eliminarea posibilitatii utilizarii mediilor din liceu la dosarul de admitere la facultate. Motivul: oficialii au vrut in acest fel sa elimine diferentele dintre notele din catalog si ceea ce stiu cu adevarat elevii.

Tudorel Urianu, consilierul ministrului, a explicat atunci ca masura a fost luata intrucat mediile din anii de liceu s-au dovedit nerelevante in contextul Bac-ului de anul trecut cand elevi cu note de 7 si 8 au picat cu brio.

O parte dintre universitatile mari din tara au stabilit deja cum vor organiza admiterea anul acesta, inca de la inceputul anului, pana la aparitia acestui ordin de ministru, care aparea de obicei in luna martie.

In timp ce unele au pastrat combinatia de dosar si proba scrisa, in functie de facultate, la ASE de exemplu admiterea s-a schimbat si se va face doar pe baza de examen scris. Multe dintre facultatile de stat vor sa puna accentul anul acesta pe examenul scris la admitere, tocmai pentru a tria mai bine viitorii studenti.

Ordinul noii conduceri a Ministerului Educatiei introduce si alte noutati in sistemul de admitere la facultate. Astfel, universitatile vor putea organiza si mai mult de doua sesiuni de admitere, cum era maximumul stabilit anul trecut, studentii de la locurile bugetate nu vor fi primi “granturi”, ci “finantare” de la stat si cei care au dat Bac-ul in limba materna vor putea sustine examenul de admitere, la cerere, tot in limba materna respectiva.

In plus, un candidat va putea fi admis si inmatriculat ca student la cel mult doua programe de studii concomitent, indiferent de institutiile de invatamant care le ofera.

Comentarii

comentariu

About the Author

-