Published On: vin, Apr 26th, 2013

Se implinesc 27 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobil

Share This
Tags

* Pe 26 aprilie 1986, la Cernobil a avut loc o mare tragedie, dupa ce, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice a explodat *

In urma cu 27 de ani, in jurul orei 01:23, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobil a explodat. Centrala electrica se afla la 51°23′23″N, 30°5′58″E, in apropiere de orasul parasit Pripiat, Ucraina. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitatii radioactive s-a indreptat spre partile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei si partile estice ale Americii de Nord. Suprafete mari din Ucraina, Belarus si Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60% din precipitatiile radioactive cad in Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale.

Accidentul a pus in discutie grija pentru siguranta industriei sovietice de energie nucleara, incetinind extinderea ei pentru multi ani si impunand guvernului sovietic sa devina mai putin secretos. Acum statele independente – Rusia, Ucraina si Belarus au fost supuse decontaminarii continue si substantiale. E dificil de estimat un numar precis al victimelor produse de evenimentele de la Cernobil, deoarece secretizarea din timpul sovietic a ingreunat numararea victimelor. Listele erau incomplete si ulterior autoritatile sovietice au interzis doctorilor citarea „radiatie” din certificatele de deces.

Raportul Forului Cernobil din anul 2005, condus de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), a atribuit 56 de decese directe (47 de lucratori si 9 copii cu cancer tiroidian) si a estimat ca mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul a citat 4.000 de cazuri de cancer tiroidian intre copiii diagnosticati in 2002.

Desi in Zona de Excludere a Cernobilului anumite zone restranse vor ramane inchise, majoritata teritoriilor afectate sunt acum deschise pentru stabilizare si activitate economica. Accidentul nuclear a fost evaluat la nivelul 7 din 7 pe Scara Internationala a Evenimentelor Nucleare.

Pentru a comemora tragicele evenimente de atunci, voluntarii Greenpeace Romania vor distribui azi si maine, in doua zone din Bucuresti, materiale informative despre energia nucleara In timpul actiunii in care vor distribui materiale informative despre energia nuclear, voluntarii Greenpeace urmeaza sa stranga si semnaturi impotriva construirii de noi reactoare nucleare in Romania.

Comentarii

comentariu

About the Author

-